SUA susţin că Rusia a lansat o armă spaţială pe orbită săptămâna trecută

Rusia a lansat ceea ce este probabil o armă spaţială capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, citat miercuri de dpa.
Ryder a precizat că lansarea a avut loc pe 16 mai şi că satelitul rus este acum pe aceeaşi orbită cu satelitul guvernului american, scrie Agerpres.
Întrebat dacă satelitul rus a ameninţat satelitul american, Ryder a spus: „Ei bine, este o armă de apărare spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american”.
Reprezentantul SUA la ONU Robert Wood a exprimat în trecut vederi similare cu cele ale lui Pat Ryder.
Pentagonul susţine că nu este prima dată când Rusia a lansat astfel de arme spaţiale, referindu-se la momente din 2019 şi 2022.
O rezoluţie a ONU depusă luni de Rusia în Consiliul de Securitate împotriva unei curse a înarmării în spaţiu nu a reuşit să obţină suficient sprijin. Proiectul de rezoluţie a beneficiat de şapte voturi pentru, în timp ce şapte state au votat împotrivă, între care şi SUA.
Reprezentantul SUA Robert Wood a acuzat Moscova că foloseşte tactici de manipulare, după ce Rusia s-a opus luna trecută unei rezoluţii SUA împotriva armelor nucleare în spaţiu.
În februarie, au existat relatări în SUA care avertizau în privinţa ambiţiilor nucleare ale Rusiei în spaţiu, potrivit cărora potenţialul nuclear al armelor îndreptate împotriva sateliţilor ar putea reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională şi internaţională.
Guvernul SUA a reacţionat şi a acuzat Rusia că dezvoltă capabilităţi militare pe care să le folosească împotriva sateliţilor, preşedintele Joe Biden dând asigurări că nu există un pericol nuclear pentru americani sau oamenii de oriunde din lume.
Rusia respinge afirmaţia SUA privind lansarea unei arme antisatelit
Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov a dezminţit miercuri afirmaţia unui responsabil american în sensul că Rusia a lansat o armă antisatelit, relatează Reuters.
„Nu cred că ar trebui să răspundem la ştirile false de la Washington”, a afirmat Riabkov. „Americanii n-au decât să spună ce vor, politica noastră nu se va schimba din asta. (Moscova) s-a opus permanent desfăşurării de arme de atac pe orbita joasă a Pământului”, a subliniat el.
Marţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului Pat Ryder a declarat că Rusia a lansat pe 16 mai ceea ce este probabil o armă spaţială capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Terrei. El a precizat că satelitul rus este acum pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american şi, întrebat dacă satelitul rus ameninţă satelitul american, a spus: „Ei bine, este o armă de apărare spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american”.
Potrivit Comandamentului spaţial american, lansarea din 16 mai a inclus nava spaţială militară de „inspecţie” COSMOS 2576, despre care oficiali americani afirmă că prezintă un comportament „iresponsabil”, pe lângă mai mulţi sateliţi civili.
COSMOS 2576 nu se apropiase, până marţi, de un satelit al SUA, dar analişti apreciază că acesta se află pe aceeaşi orbită cu satelitul de informaţii USA 314 lansat în aprilie 2021.
În februarie, au existat relatări în SUA care avertizau în privinţa ambiţiilor nucleare ale Rusiei în spaţiu, potrivit cărora potenţialul nuclear al armelor îndreptate împotriva sateliţilor ar putea reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională şi internaţională.
Guvernul SUA a reacţionat şi a acuzat Rusia că dezvoltă capabilităţi militare pe care să le folosească împotriva sateliţilor, preşedintele Joe Biden dând asigurări că nu există un pericol nuclear pentru americani sau oamenii de oriunde din lume; preşedintele rus Vladimir Putin a răspuns că Rusia este împotriva desfăşurării de arme nucleare în spaţiu.
Serghei Riabkov a mai menţionat miercuri că programul spaţial rus evoluează conform planului, inclusiv sub aspectul întăririi capacităţilor de apărare, ţinând să precizeze că „nici asta nu este nicio noutate”, şi a atenţionat că SUA au greşit respingând propuneri ruse de întărire a securităţii activităţilor spaţiale, între care cea referitoare la un tratat de prevenire a cursei înarmării în spaţiu.