Studiu: Expunerea femeilor la „substanțe chimice permanente” este strâns legată de creșterea șanselor de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer
Folosind datele colectate de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), o echipă de cercetători universitari a găsit dovezi că femeile diagnosticate cu unele tipuri de cancer „determinate de cauze hormonale” au fost expuse la anumite substanțe per-fluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), care sunt utilizate în mii de produse de uz casnic și industrial, inclusiv în articole rezistente la pete și la temperaturi ridicate.
Aceștia au descoperit legături similare între femeile diagnosticate cu cancer și expunerile ridicate la fenoli, care sunt utilizați în mod obișnuit în ambalajele alimentare, coloranți și produse de îngrijire personală.
PFAS au fost supranumite „substanțe chimice permanente” datorită longevității lor în mediul înconjurător.
Studiul, publicat duminică seara târziu în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, nu a găsit asocieri similare între substanțele chimice și diagnosticele de cancer la bărbați.
Cercetătorii au stabilit că substanțele chimice PFAS, în special, pot perturba funcțiile hormonale specifice femeilor – un mecanism potențial de creștere a șanselor acestora de a avea cancere legate de hormoni. Cancerele cu activitate hormonală sunt frecvente și greu de vindecat, ceea ce face ca investigarea mai aprofundată a posibilelor cauze de mediu să fie critică, au declarat cercetătorii.
„Oamenilor ar trebui să le pese de acest lucru, deoarece știm că există o expunere extinsă a oamenilor la aceste substanțe chimice și avem date documentate în acest sens”, a declarat Max Aung, profesor asistent de sănătate a mediului la USC Kreck School of Medicine și autor principal al studiului.
„Aceste substanțe chimice pot crește riscul diverselor rezultate pentru diferite probleme de sănătate și pot modifica căile biologice… Este important să știm acest lucru, astfel încât să putem preveni mai bine expunerile și să reducem riscurile”, a spus Aung.
Este aproape imposibil de evitat expunerea la PFAS, deoarece substanțele chimice sunt atât de răspândite în mediul înconjurător. Numite uneori „substanțe chimice permanente”, deoarece nu se descompun în mod natural, reziduurile PFAS pot persista în apă, sol, aer și alimente. Conform CDC, se estimează că 97% dintre americani au PFAS în sânge. US Geological Survey (USGS), o unitate a Departamentului de Interne al SUA, afirmă că 45% din apa potabilă din SUA este contaminată cu PFAS.
În mod special, echipa de cercetare a constatat diferențe la femeile din diferite grupuri rasiale – legăturile dintre PFAS și cancerele ovarian și uterin au fost observate în principal la femeile caucaziene, în timp ce asocierile dintre substanțele chimice cunoscute sub numele de fenoli și cancerul de sân au fost observate în mare parte la femeile de culoare.
Cercetătorii au declarat că nu este clar de ce anume există astfel de diferențe, dar ar putea fi datorate, printre alți factori, obiceiurilor alimentare și proximității față de surse de apă potabilă contaminată.
Noul studiu se bazează pe analiza datelor colectate prin intermediul unui program de biomonitorizare al CDC din 2005 până în 2018, la care au participat peste 10.000 de persoane. Cercetătorii au analizat diagnosticele anterioare de cancer și nivelurile de PFAS și fenoli în sângele și urina colectate de la participanții la studiu.
Lucrarea nu dovedește că expunerea la PFAS și fenoli a dus la aceste diagnostice de cancer, au spus cercetătorii, dar este un semn puternic că aceste substanțe chimice joacă un rol și ar trebui studiate în continuare.