Studiu: Consumul moderat de alcool reduce riscul de boli cardiace generate de stres

Cardiologii, însă, avertizează că beneficiile cardiace nu înseamnă că ar trebui să ignorăm alte pericole ale alcoolului. „Nu susținem utilizarea alcoolului pentru a reduce riscul de atacuri de cord sau accident vascular cerebral. Asta din cauza altor efecte îngrijorătoare ale alcoolului asupra sănătății”, a spus cardiologul Ahmed Tawakol, autorul principal al studiului efectuat de cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts.
Oamenii de știință au vrut să înțeleagă exact cum consumul ușor până la moderat (o băutură pe zi pentru femei și între una și două pahare pe zi pentru bărbați) reduce bolile cardiovasculare, așa cum au demonstrat mai multe alte studii. Dacă mecanismul ar fi înțeles, scopul ar fi găsirea altor abordări care să reproducă efectele protectoare ale alcoolului fără efectele adverse, a spus Tawakol, MD, co-director al Centrului de Cercetare pentru Imagistica Cardiovasculară din spital.
Studiul, condus de Kenechukwu Mezue și Michael Osborne, a fost publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie. Cercetătorii au analizat 50.000 de persoane înscrise în biobanca Mass General Brigham.
Experții au ajustat factorii de confuzie genetici, clinici, de stil de viață și socio-economici și au descoperit o reducere a riscului de evenimente cardiovasculare la oamenii care beau puțin.
Cercetătorii au examinat apoi un set de 754 de indivizi, care au făcut înainte imagistică cerebrală, pentru a determina efectul consumului ușor/moderat de alcool asupra activității rețelei neuronale de repaus legată de stres.
Imaginile creierului au arătat o semnalizare redusă a stresului în amigdală, regiunea creierului asociată cu răspunsurile la stres, la persoanele care au băut ușor până la moderat, în comparație cu cei care s-au abținut de la alcool sau care au băut foarte puțin.
Se știe de mult timp că alcoolul reduce reactivarea amigdalei la stimuli amenințători, dar acest studiu este primul care indică faptul că un consum ușor până la moderat de alcool are efecte neurobiologice pe termen mai lung în reducerea activității amigdalei, care poate avea o influență semnificativă asupra sistemului cardiovascular.
„Când amigdala este prea alertă și vigilentă, sistemul nervos simpatic este intensificat, ceea ce crește tensiunea arterială și crește ritmul cardiac și declanșează eliberarea celulelor inflamatorii. Dacă stresul este cronic, rezultatul este hipertensiune arterială, inflamație crescută și un risc substanțial de obezitate, diabet și boli cardiovasculare”, spune Tawakol.
În cele din urmă, anchetatorii au descoperit că, în cadrul eșantionului de 50.000 de pacienți, consumul de alcool ușor până la moderat a fost asociat cu o protecție cardiacă dublă în cazul persoanelor cu antecedente de anxietate, în comparație cu cei fără astfel de episoade.
Studiul a mai arătat că orice cantitate de alcool crește riscul de cancer. Și la cantități mai mari de consum de alcool, mai mult de 14 băuturi pe săptămână, riscul de atac de cord a început să crească, în timp ce activitatea generală creierului a început să scadă.
Un articol de Arina Delcea