Studiu: 200 de pesticide, descoperite în locuințele din Europa. Peste 40% dintre acestea au efecte toxice

Pesticide / Profimedia Images
11 aprilie 2025, 15:21

Aproape 200 de pesticide au fost descoperite în cadrul unui studiu în care a fost examinat praful din locuințele din Europa.

Oamenii de știință, citaţi de Guardian, transmit că autoritățile trebuie să ia în considerare „cocteilurile toxice” de substanțe chimice atunci când interzic sau restricționează utilizarea pesticidelor.

Aceştia afirmă că cercetările lor susțin ideea că autoritățile ar trebui să evalueze riscurile prezentate de pesticide atunci când acestea reacționează cu alte substanțe chimice, precum și individual. Ei spun că acest lucru ar trebui să se aplice substanțelor deja utilizate, precum și celor care urmează să fie aprobate.

În concluziile preliminare ale celui mai mare studiu de acest gen, oamenii de știință care au examinat praful menajer din locuințele din 10 țări europene în 2021 au detectat 197 de pesticide în total.

Mai mult de 40 % dintre pesticidele găsite în praf au fost asociate cu efecte foarte toxice, inclusiv cancer și perturbarea sistemului hormonal uman.

Numărul de pesticide din fiecare casă a variat între 25 și 121, un număr mai mare fiind înregistrat în casele fermierilor.

Prof. Paul Scheepers, de la Radboud Institute for Biological and Environmental Sciences, a declarat: „Avem multe studii epidemiologice care arată că bolile sunt asociate cu amestecuri de pesticide”.

El a spus că pesticidele din praf au ajuns în casele oamenilor prin intermediul pantofilor, precum și al pisicilor și câinilor. „Dacă nu ne scoatem pantofii în pragul ușii, atunci preluăm o mulțime de murdărie din exterior. Animalele de companie sunt, de asemenea, o sursă”, a declarat Scheepers.

„Există multe studii care indică faptul că animalele colectează anumite contaminări, inclusiv pesticide, din exterior. Un alt grup sunt produsele de consum pe care le aducem în casele noastre … orice pesticide pe care le cumpărăm din magazin din anumite motive, iar o sursă importantă sunt tratamentele pentru purici și căpușe pentru animalele de companie.”

Deși concentrațiile fiecărui pesticid din praf au fost mici, amestecurile de zeci de substanțe chimice ar putea avea un impact asupra sănătății, precum și creșterea expunerii la pesticide atunci când acestea sunt adesea întâlnite în concentrații mai mari pe fructe, legume și flori.

Studiul a constatat că DDT-ul a rămas în mediu în ciuda faptului că pesticidul a fost interzis în unele țări în 1972.

Scheepers a declarat că cei care autorizează utilizarea produselor ar trebui să ia în considerare persistența în mediu și că, chiar dacă produse precum Pfas ar fi interzise acum, acestea ar rămâne probabil în mediu.

Pfas sunt cunoscute drept „substanțe chimice veșnice” deoarece nu se descompun în mediu. Acestea sunt utilizate într-o gamă largă de produse de consum și procese industriale, iar unele au fost asociate cu boli grave la oameni și animale, inclusiv cancer.

Scheepers a declarat: „Produse precum DDT, care au fost interzise pentru o lungă perioadă de timp, sunt atât de persistente încât se acumulează în mediu, deci circulă constant … Acum avem, de asemenea, problema cu Pfas, care este exact o repetare a acestui lucru.

 „Poate că autoritățile de reglementare pot lua în considerare persistența substanțelor chimice – să spunem că stabilitatea chimică înseamnă persistența în mediu și, de asemenea, acumularea în lanțul alimentar, este probabil ca în viitor să descoperim probleme similare cu alte substanțe chimice persistente.”

Cercetătorii au declarat că studiul lor arată ce amestecuri de pesticide au fost găsite în mediu, astfel încât autoritățile de reglementare să le poată testa, precum și combinațiile produse pentru uz comercial pe care le-au testat deja.

Descoperirea DDT înseamnă, de asemenea, că evaluările de risc ale pesticidelor mai noi trebuie să ia în considerare interacțiunile cu cele mai vechi, au spus ei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite