Studenție cu restricții, de teama facturilor. Fără reșouri și calorifere electrice în cămine, fără cursuri după ce se întunecă, unele cursuri exclusiv online. Cazare mai scumpă
Pentru al patrulea an consecutiv, Bogdan, student la Inginerie Medicală la Universitatea Politehnica din Bucureşti, va locui tot în cămin. În acest an și-a dorit cel mai mult să prindă un loc.
Bogdan: „De nerefuzat pentru preţurile care sunt în momentul de faţă la chirii, la energie, la absolut tot. Şi aici nici nu duci grijă de utilităţi. Adică doar plăteşti chiria şi trebuie să ai cei şapte ani de acasă”.
Cel mai ieftin loc de cazare într-o cameră de 4 persoane costă 250 de lei. Dacă e cameră de două persoane, locul se plătește cu aproape 400 de lei. Din ianuarie, costul ar putea fi mai mare cu până la 70%.
De acum s-au impus însă reguli noi.
Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti: „Să nu folosească aparate de încălzire atâta timp cât universitatea le oferă confortul necesar, să încercăm să folosim cantinele universităţii, să nu gătim în cămine. (…) Și, de asemenea, să încercăm ca în interior să programăm orele în intervalul în care avem lumină. (…) Probabil că o să venim după ora 08.30. Încercăm să închidem totul în jur de ora 17.30”.
Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: „Anul acesta, interesul studenţilor pentru cazarea în campusuri a fost unul extrem de mare. De exemplu, doar la Universitatea Politehnica din Bucureşti, pe cele aproximativ 14.000 de locuri disponibile la cămin au făcut cereri în jur de 20.000 de studenţi”.
Alte universităţi au anunţat deja scumpiri. La Agronomie, în Bucureşti, cel mai ieftin loc în cămin costă anul acesta 300 de lei într-o cameră de 4 persoane, iar cel mai scump 1.000 de lei, într-o garsonieră cu două paturi.
Vlad Păun, director campus studenţesc: „USAMV a crescut, din păcate, tarifele cu 100 de lei per persoană. (…) Ar însemna un procent de 50% faţă de tarifele anterioare. De menţionat totuși că vechile tarife nu mai fuseseră modificate cu mai bine de 5 ani”.
Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice: „Probabil că anul acesta vom merge către 200, spre 250 la buget şi poate undeva la 300, 350 la studenţii cu taxă. Vorbim de cămin”.
În ţară, situaţia e similară. Chiriile studenților sunt mai mari și cu 30%.
Prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, rector Universitatea din Craiova: „Ca urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, am mărit și noi tarifele după 4 ani de zile, tarifele de cazare în cămin, în medie cam cu 20-25%”.
Costel Palade, director general administrativ, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”: „La căminele cu confort sporit au crescut cu 30% în medie”.
Ministrul Educaţiei a anunţat că şcolile şi universităţile care vor avea probleme cu plata facturilor vor fi ajutate la iarnă.