Statul român este obligat să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. Decizia Curții Europeane a Drepturilor Omului a stârnit reacții în rândul politicienilor
România a atacat luna trecută decizia CEDO prin care țara noastră era obligată să recunoască prin lege și să protejeze cuplurile de același sex. Colegiul de judecători al Marii Camere a CEDO a respins însă rejudecarea cauzei. Reprezentanții ACCEPT spun că în aceste condiții Guvernul și Parlamentul trebuie să implementeze rapid măsurile legislative.
Florina Presadă, director executiv al Organizaţiei ACCEPT: Noi ne dorim şi solicităm ca şi căsătoria civilă şi parteneriatul civil să fie disponibile pentru familiile formate din persoane de acelaşi sex.
În luna mai, 21 de cupluri au câștigat la CEDO procesul intentat statului român prin care era sesizată încălcarea Articolului 8 din Convenția Curții care prevede „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.
Csaba Asztalos, preşedinte CNCD: Am văzut şi un proiect de lege al Guvernului prin care se recunosc căsătoriile între persoanele de acelaşi sex realizate în Uniunea Europeană şi o decizie a Curţii Constituţionale tot pe acest subiect. Cred că cele două ar putea fi conexate şi soluţionate printr-un proiect de lege unic.
Reprezentanții AUR își mențin poziția împotriva introducerii în legislație a drepturilor privind cuplurile de același sex și iau în calcul chiar un nou referendum pentru redefinirea familiei în Constituție.
George Simon, președintele AUR: Toți reprezentanții noștri din Parlamentul European se vor opune la o supralegiferare de la nivel european la un model cultural unic.
USR, care a depus în 2019 un proiect în parlament pentru recunoașterea parteneriatului civil, anunță că susține măsurile.
Cristian Seidler, deputat USR: În spațiul public e pusă ca și cum ar fi un beneficiu adus cuplurilor de același sex. În realitate, cei mai mulți beneficiari ar fi cuplurile heterosexuale, ar fi o protecție pentru copiii acestora.
PSD și PNL sunt de acord că decizia CEDO trebuie transpusă în legislația țării noastre. Dar recunosc și că problema este mai delicată.
Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD: Există această direcție pe care o acceptăm, suntem membri UE. În același timp aceste lucruri trebuie făcute cu grijă în timp și cu explicarea suficient de clară către societate.
Virgil Guran, senator PNL: Fiecare stat are specificul lui din punct de vedere religios, conceptual, al tradițiilor. Cred că s-a pripit CEDO puțin, acum majoritatea parlamentarilor nu văd cu ochi buni căsătoria între persoane de același sex.
Legalizarea familiilor formate din persoane de același sex a fost vehement criticată și de Biserica Ortodoxa Română. Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a catalogat acest demers drept o sursă toxică a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei.