Statul oferă 450 de milioane de euro românilor care vor să devină antreprenori
Din toamnă, statul oferă 450 de milioane de euro românilor care vor să devină antreprenori. Dar în contextul în care țară noastră se confruntă cu un număr record de firme care pun lacătul pe ușă, guvernul propune ca românii interesați să-şi deschidă o afacere cu bani de la stat, să facă 40 de ore de cursuri de antreprenoriat.
Adrian Neagu – antreprenor: În urma discuţiei cu un prieten mi-a venit ideea. M-a încurajat foarte mult şi fostul meu şef. Proiectul l-am scris singur şi implementarea a trebuit să o fac singur. Despre antreprenoriat nu ştiam foarte multe lucruri.
Adrian este unul dintre primii atreprenori care şi-a pus afacerea pe picioare cu ajutor de la stat, prin programul Start-Up Nation. În 2017, pe lângă fondurile nerabursabile primite, şi-a investit şi toate economiile şi a înfiinţat o firmă care realizează tapet personalizat. Însă dezvoltarea unei afaceri e complicată, aşa că mulţi renunţă chiar după primii 2 ani de la înfiinţarea firmei.
Mona Bartoș – trainer în business: Nu au un plan de afaceri sau o viziune pe termen lung. Pornesc la drum din dorinţa de a profita de oportuniţă imediate, de un pont, de accesarea de fonduri nerabursabile.
Pe fondul instabilităţii economice şi a lipsei de predictibilitate fiscală, numai de la începutul acestui a dispărut un număr record de companii.
Peste 40 de mii de firme au pus lacătul pe uşă în primele 5 luni ale anului, cu 40% mai multe faţă de aceaşi perioadă a lui 2023. Cel puţin una din 10 astfel de societăţi comerciale erau din Bucureşti, iar una din 4 activă în domeniul comerţului.
Carmen Mihalca – Asociației Antreprenoare: Chiar dacă găsim resurse multe, la un click distanță, e greu să alegi ce e relavant pentru un început în antreprenoriat. E nevoie să înveți antreprenoriat atât înainte de a avea o afacere cât și pe parcursul dezvoltării și creoterii unei afaceri.
Ca să combată acest fenomen, odată cu lansarea programului Start Up Nation de anul acesta, statul vrea să îi trimită, pe banii lui, pe viitorii antreprenori să înveţe cum se fac afacerile.
Radu Oprea, ministrul Economiei: Vom avea o platforma pe care se vor înscrie firmele de formare profesională acreditate, astfel încât să avem acces la cât mai multe persoane, în special din grupurile țintă. Îmi doresc să avem și module online pentru a putea ajunge și la cei din diaspora.
Timea Ghiulai – expert fonduri europene: Antreprenoriatul este redus la întrebarea pentru ce se dau bani. De foarte multe ori, firmele care sunt înfiinţate astfel sunt ulterior dizolvate sau vândute. Aceste cursuri de antreprenoriat au chiar menirea de a încerca să dea un format business-ului, astfel încât să fie sustenabil. Să poată fi menţinut pe termen lung.
Înscrierile pentru programul Start Up Nation ar putea începe în octombrie. Cu 450 de milioane de euro s-ar putea finanţa peste 5.000 de întreprinderi.