Statul încasează infim din valoarea bunurilor confiscate de Fisc, care au o valoare estimată de 100 de miliarde de lei

17 iunie 2024, 18:30

Gâsca cu ouă de aur e în ograda statului, doar că rămâne invizibilă pentru autorităţi. Bunurile confiscate de Fisc, care au o valoare estimată de 100 de miliarde de lei, îşi găsesc cu greu cumpărători. Anul trecut, statul nu a încasat nici macar 1 la sută din aceasta sumă. De vină sunt şi procedurile greoaie, pe care Ministerul Finanţelor vrea să le simplifice.

În vânătoarea de preţuri, zeci de bucureşteni vin zilnic să studieze oferta într-unul din magazinele unde ANAF-ul scoate la vânzare bunurile confiscate.

Mă uit după o rochiţă pentru o prietenă. Am cumpărat pentru nepoţei, pentru copii, pentru mine, soţ.

Sunt lucruri care sunt convenabile. Sunt noi. Nu sunt vechi, ca să fie probleme şi sunt la un preţ convenabil. De aia vine lumea şi le cumpără.

Am cumpărat multe, bluze, am cumpărat tricouri. Am cumpărat şi pantofi. Găsim şi lucruri bune şi la un preţ mai bun.

Mădălina Chiţu – jurnalist TVR: La nivel naţional, sunt 7 astfel de magazine, de unde pot fi cumpărate îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării, aparatură de uz casnic, dar şi echipamente şi accesorii auto. Toate acestea poate avea reduceri chiar şi de 75% din preţul iniţial.

Valoarea totală a bunurilor confiscate care se află în custodia statului se ridică la 100 de miliarde de lei, conform Ministerului Finanțelor.

Casele și mașinile confiscate de inspectorii antifraudă ar putea aduce mai mulți bani la buget, dar nu pot ajunge la oricine. Sunt vândute prin licitaţie, iar anunţurile sunt afişate pe site-ul ANAF sau pe o pagină de reţea de socializare special dedicată.

Încasările sunt sub aşteptările autorităţilor, aşa că, în prezent, se lucrează la o nouă lege care să crească vânzările bunurilor confiscate.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor Publice: Scopul nostru este de a simplifica toată partea de procedură pe licitaţii. Nu o să mai cerem o mulţime de documente fără rost. Va fi suficient actele de identitate şi oferta de preţ pe care o are cel care participă la licitaţie. Avem în vedere atât desfacerea în reţelele comerciale şi prin intermediul marilor comercianţi.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA: Statul trebuie să îşi optimizeze activitatea. A executa bunurile confiscate de ANAF este o sursă de venit şi trebuie să încerce toate posibilităţile pentru a creşte sumele încasate, pentru a lua maximum din ce se poate lua de pe acele bunuri.

Anul trecut, statul a încasat de pe urma vânzării de bunuri confiscate peste 40 de milioane de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite