Statul decontează proteze mamare doar pentru 2,5 la sută dintre paciente. Sunt prea puțini bani pentru femeile diagnosticate cu cancer la sân

26 ianuarie 2024, 19:24 (actualizat 27 ianuarie 2024, 12:29)

În România, la fiecare oră o femeie primeşte diagnosticul de cancer mamar, o boală cruntă care provoacă nu doar suferință, ci și traume la nivel emoțional. Reconstrucţia mamară este parte din procesul de recuperare, odată ce tumorile au fost extirpate. Banii alocați de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru această procedură sunt, însă puțini și nu ajung nici măcar pentru 3% dintre pacientele care află că au această boală.

În toamna anului trecut, viaţa Aureliei s-a schimbat radical. A primit diagnosticul de cancer mamar, iar după mai multe investigaţii şi analize, medicii i-au spus că trebuie să facă o operaţie de extirpare a sânului afectat. De teama recidivei, și-a făcut mastectomie la ambii sâni.

Aurelia Voicilă, pacientă: Este un impact crunt asupra psihicului oricărui pacient acest diagnostic. În momentul în care ţi se spune că vei fi mastectomizat este traumatizant atât fizic, cât şi psihic.

Aurelia a decis ca, odată cu extirparea sânilor, să îşi facă şi reconstrucţia mamară. Teoretic, proteza pentru sânul afectat este decontată de stat, practic şi-a dat toate economiile, ba chiar s-a împrumutat şi de la familie ca să poată plăti intervenția. Statul decontează doar 700 de euro pentru fiecare proteză.

Aurelia Voicilă, pacientă: Am înţeles că nu sunt fonduri. Odată ce partea ocologică este rezolvată prin extirparea tumorii, mi se pare important să se poată vedea în oglindă vindecată şi că şi arată normal.

Mădălina Chițu, jurnalist TVR: În primele 10 luni ale anului trecut, doar 303 de românce au beneficiat de o reconstrucţie mamară cu implant decontat de la stat. Raportat la incidenţa cancerului mamar de la noi din ţară, asta înseamnă că doar 2,5% dintre femeile diagnosticate cu această boală beneficiază de această intervenţie.

Carmen Giuglea, șef secție chirurgie plastică Spitalul Sf. Ioan: În mod normal, programul de reconstrucţie mamară ar trebui să ne ofere posibilitatea să folosim aceste implante pentru reconstrucţia primară. Din păcate, el nu funcţionează. Mă confrunt de ceva vreme cu paciente care au nevoie de mastectomie şi reconstrucţie şi nu le pot oferi această şansă.

Anul acesta, față de 2023, și mai puține paciente vor beneficia de reconstrucţie mamară cu implant decontat de la stat, pentru că bugetul alocat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru acest program este mai mic.

Reconstrucţia mamară gratuită este posibilă în România din 2014 şi se poate face doar în 19 spitale din ţară, opt dintre ele fiind în Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă