Republica Moldova a fost atacată cibernetic în ziua alegerilor. Vizată a fost instituția prezidențială

29 octombrie 2024, 14:48 (actualizat 29 octombrie 2024, 20:50)

Republica Moldova a fost atacată cibernetic și în ziua alegerilor prezidențiale, pe 20 octombrie, din aproape 180 mii de servere asupra infrastructurii informatice electorale. O confirmă specialiștii în securitate cibernetică de la Chișinău. Vizată a fost chiar instituția prezidențială a cărei pagină de internet a fost compromisă. Experții consideră că Rusia a fost în spatele agresiunii și a vrut astfel să blocheze procesul electoral. Atacul cibernetic a venit la câteva zile după ce și serverul de poștă electronică al Parlamentului Republicii Moldova a fost spart de hackeri. Astfel de activități s-au înmulțit în ultima perioadă, iar specialiștii se așteaptă ca numărul lor să crească. Jurnaliștii TVR au aflat cum s-a desfășurat confruntarea cu atacatorii cibernetici.

De peste un an, Republica Moldova a fost ținta a nenumărate atacuri electronice. Dar nu pentru recompense financiare, ci cu scop de destabilizare și pentru a provoca neîncredere în autorități și în opțiunea europeană promovată de președinta Maia Sandu. 20 octombrie 2024 a fost ziua unui asalt total al grupărilor criminale din spațiul ciberetic asupra Basarabiei.

Alexandru Coreţchi, director, Serviciul Tehnologia şi Securitatea Informaţiei, Republica Moldova: Pe data de 20 a fost colectată o armată de inamici digitali, o armată de peste 168.000 de servere în aceeași secundă, supunând atacurilor sistemele noastre electorale. A fost o tentativă, dacă nu mă înșel, în jur de 10 seara. Pentru că atunci au fost deschise paginile de rezultate provizorii, atât la referendum cât și la alegerile prezidențiale.

De fapt, Moldova a fost o țintă continuă pentru atacuri informatice de mai mică amploare din noiembrie 2023, atunci când au avut loc alegeri locale. Au fost vizate în special instituții importante.

MIHAI LUPAŞCU – director Agenţia pentru Securitate Cibernetică, Republica Moldova: Au fost atacuri semnificative în special la instituția prezidențială, acolo am văzut o activitate fără precedent.

Reporter TVR: Ce au atacat?

MIHAI LUPAŞCU – director Agenţia pentru Securitate Cibernetică, Republica Moldova: Pur și simplu site-ul web prezența online a institutiei. Nu a fost nimic sofisticat, dar volumetric au fost atacuri considerabile care au dus la indisponibilitatea temporară a anumitor platforme. Vedem și activitate pe parte de dezinformare în special cu utilizarea tehnologiilor de deepfake. Am avut situații când au fost publicate videouri cu miniștri sau doamna președintă care apare cu mesaje deepfake, spun lucruri care nu au fost spuse niciodată de către persoana respectivă, fără legătură cu realitatea în ideea de a discredita acele persoane.

În paralel s-au dus campanii de dezinformare cu mesaje, uneori ridicole, distribuite pe rețele sociale.

Alexandru Coreţchi, director, Serviciul Tehnologia şi Securitatea Informaţiei, Republica Moldova: Majoritatea aveau menirea de a denigra valorile europene. Au falsificat socialul și au publicat că vor veni mulți imigranți, vor fi vândute pământurile și că noi nu vom mai avea loc în țară.

Un expert în securitate cibernetică a explicat că în spatele agresiunilor informatice din Moldova nu se pot afla numai grupuri de hackeri, ci și structuri mult mai bine finanțate.

Alexandru Bogdan, expert securitate cibernetică: În acest caz fiind vorba de un actor statal, acesta creează atacurile prin anumite instituții care sunt abilitate în zona de cyber espionage. Ei încearcă să sustragă anumite date, încearcă să influențeze alegerile și să ducă Republica Moldova în sfera de influență a Rusiei.

Autoritățile din Moldova rămân în alertă: duminică va fi al doilea tur al prezidențialelor, iar specialiștii sunt pregătiți să contracareze noi posibile agresiuni din spațiul virtual.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite