Spațiul de liberă circulație, parafat în urmă cu 40 de ani de François Mitterrand și Helmut Kohl, pe un vas ancorat în localitatea Schengen

12 decembrie 2024, 20:37

Unul dintre proiectele de succes ale Uniunii Europene, spațiul Schengen, a fost inițiat în urmă cu 40 de ani de liderii celor două țări considerate „motoarele Europei”, Franța și Germania. Construcţia, unică în lume, a fost salutată de milioanele de cetăţeni europeni şi a adus beneficii economiilor ţărilor semnatare. Visul unei Europe fără graniţe a început într-un mic orăşel viticol situat la întretăierea graniţelor dintre Franţa, Germania și Luxemburg.

Denumirea cunoscută tuturor ca „spațiul Schengen” reprezintă spațiul de liberă circulație din Europa, fără controale vamale la frontieră, de pe teritoriul tuturor țărilor care sunt membre ale acestui club, la început exclusivist. În 1985, doar cinci țări, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Țările de Jos s-au înțeles să renunțe treptat la controlul de la frontierele comune şi să permită libera circulaţie a cetățenilor lor, dar și a celorlalți cetățeni ai Uniunii Europene, și din unele ţări terţe.

Renunțarea la controalele vamale a fost inițiată de președintele francez François Mitterrand și cancelarul german Helmut Kohl.

Acordul a fost semnat în statul Luxemburg, la bordul vasului „Princesse Marie-Astrid”, ancorat în mica localitate de graniță Schengen, care a dat și numele acestui acord celebru. Abia după 10 ani de la semnare, în 1995 țările membre încep să-și deschidă granițele între ele.

Și treptat, în 30 de ani, 27 de state din Uniunea Europeană și din afara ei au aderat la acest spațiu comun în care cetățenii pot circula fără să fie opriți pentru verificarea actelor de identitate și pentru controlul mașinii.

Cel mai recent, în 2023, Spațiului Schengen i s-a adăugat și Croația, țară intrată în Uniunea Europeană mult după România și Bulgaria.

România și Bulgaria au primit undă verde pentru Schengen pe 31 Martie 2024, într-o primă fază doar cu frontierele aeriene și maritime.

Afluxul masiv de migranţi din 2015 şi pandemia de COVID-19 sunt doar două dintre provocările care au determinat Uniunea Europeană să aducă modificări la Codul Frontierelor Schengen. Care prevăd introducerea unor restricţii temporare de călătorie sau a unor controale aleatorii, în cazul unor ameninţări specifice, pe baza unor criterii clar definite. 10 ţări, printre care Austria, Germania, Italia, Suedia, Franţa au reintrodus sau înăsprit controale și verificări la frontiere pentru a combate migrația ilegală și contrabanda, inclusiv pe fondul războaielor din Ucraina și din Fâșia Gaza.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă