SpaceX a lansat prima misiune spaţială cu echipaj privat care va survola polii Pământului

Pământul văzut din spațiu/Foto: Profimedia Images
1 aprilie 2025, 10:14

Compania SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, a lansat în noaptea de luni spre marţi misiunea „Fram2”, care urmează să survoleze cei doi poli ai Pământului şi care transportă un echipaj compus din patru astronauţi neprofesionişti, marcând astfel un nou pas în explorarea comercială a spaţiului, informează AFP.

Echipele de ingineri de la SpaceX au salutat prin strigăte de bucurie şi de uşurare lansarea reuşită a echipajului la bordul unei capsule Dragon a companiei lui Elon Musk, propulsată în spaţiu de o rachetă Falcon 9, potrivit imaginilor transmise în direct pe site-ul acestei companii private.

Patru persoane care provin din sectoare de activitate diferite şi care nu sunt astronauţi profesionişti iau parte la această misiune privată, denumită „Fram2” în semn de omagiu adus unei nave care a participat la explorările polare din secolul al XIX-lea.

Racheta Falcon 9 a fost lansată luni seară la ora locală 21:46 (01:46 GMT, marţi) de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida.

„Cu acelaşi spirit de pionierat pe care l-au avut şi primii exploratori polari, încercăm să aducem cunoştinţe şi date noi pentru a face să progreseze explorarea spaţială pe termen lung”, a declarat comandantul misiunii, Chun Wang, un antreprenor care a făcut avere din tranzacţii cu criptomonede şi care a finanţat această misiune.

El este însoţit în călătoria sa în spaţiu de o regizoare norvegiană, Jannicke Mikkelse, de un australian care a explorat polii Pământului lucrând ca ghid turistic, Eric Philips, şi de o cercetătoare germană în robotică, Rabea Rogge.

Misiunea lor ar trebui să dureze între trei şi cinci zile şi să permită efectuarea a peste 20 de experimente ştiinţifice, inclusiv realizarea primelor imagini cu raze X în spaţiu şi cultivarea ciupercilor în condiţii de microgravitaţie. Toate aceste experimente ar putea fi utilizate în cadrul viitoarelor zboruri spre planeta Marte.

Echipajul s-a antrenat timp de opt luni, inclusiv în perioada iernii în Alaska.

La întoarcerea lor pe Terra, cei patru astronauţi vor încerca să iasă din capsula spaţială fără să beneficieze de ajutor medical, în cadrul unui studiu ce vizează stabilirea sarcinilor simple care pot fi efectuate de astronauţi după un zbor în spaţiu.

Cu excepţia misiunilor Apollo spre Lună, polii Pământului au rămas în afara observaţiilor astronauţilor, inclusiv ale celor aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Compania SpaceX a realizat deja mai multe misiuni pentru NASA, precum şi cinci misiuni private: trei spre ISS în colaborare cu Axiom Space şi două în jurul orbitei terestre.

Prima dintre misiunile private pe orbită a fost „Inspiration4” în 2021, urmată de „Polaris Dawn”, în timpul căreia a fost efectuată prima ieşire extravehiculară din istorie ce a fost realizată în spaţiu de un echipaj privat.

Cele două misiuni private în jurul orbitei terestre au fost finanţate de miliardarul Jared Isaacman, un apropiat al lui Elon Musk şi care a fost nominalizat apoi de preşedintele Donald Trump pentru a deveni viitorul director al NASA.

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite