Sondaj: Referendumul indigenilor din Australia, pe cale să eșueze

În 14 octombrie, la referendum, australienii vor fi întrebați dacă susțin modificarea constituției pentru a înființa un comitet indigen care să consilieze parlamentul federal. Sondajul arată că australienii s-au opus inițiativei „Voce către Parlament” pentru a cincea lună consecutiv, în timp ce guvernul se străduiește să-i convingă pe sceptici și indeciși să voteze pentru propunere. Alegătorii din New South Wales și Victoria, cele mai populate state din Australia, s-au opus propunerii. Votul „Nu” este cel mai puternic în Queensland și Australia de Vest, cu 61% gata să respingă inițiativa.
Referendumul necesită o majoritate națională de voturi, precum și o majoritate de voturi în cel puțin patru din cele șase state pentru a schimba constituția. Sondajul a arătat însă că doar statul insular Tasmania a sprijinit „Vocea”.
De la independența Australiei în 1901, doar opt din cele 44 de propuneri de modificare constituțională au fost aprobate.
Dezbaterea referendumului a împărțit societatea. Susținătorii ideii de a crea un comitet indigen care să consilieze parlamentul văd în idee un progres pentru comunitatea aborigenă, un mod de a recunoaște cultura veche de 65.000 de ani și o cale de a „uni națiunea”. Oponenții spun că mai cu seamă este vorba despre dezbinare, iar o astfel de inițiativă ar ajunge să ofere puteri excesive unui grup restrâns.
Reprezentând aproximativ 3,2% din populația de aproape 26 de milioane a Australiei, aborigenii au fost marginalizați de conducătorii coloniali britanici. Ei nu sunt menționați în constituția țării, veche de 122 de ani.
Un articol de Arina Delcea