Soldat ucrainean: Pierderile pe front sunt atât de mari încât recuperarea cadavrelor este un supliciu. Bombele aeriene ghidate folosite de ruși, un punct de cotitură în război

Bombe aeriene ghidate. Sursa foto: Profimedia Images
Bombe aeriene ghidate. Sursa foto: Profimedia Images
19 martie 2024, 12:12 (actualizat 19 martie 2024, 13:11)


Un soldat ucrainean care luptă lângă linia frontului din nordul țării a vorbit despre pericolul permanent provocat de bombardamentele Rusiei. El le-a povestit jurnaliștilor de la The Times of London că „pierd atât de mulți oameni, încât sunt multe cadavre pe care nici măcar nu le pot recupera”, relatează Business Insider.

Descriind lupta ca fiind „a naibii de îngrozitoare”, soldatul, identificat de publicația londoneză ca fiind Lemur, a adăugat că forțele ucrainene aflate în zonă nu pot avansa. „Abia putem apăra linia frontului”, a spus el. Potrivit publicației, Lemur luptă la Kupiansk, în regiunea Harkov din Ucraina. Institutul pentru Studierea Războiului a transmis că Rusia a reușit să realizeze câteva succese marginale în ultimele zile.

Un factor major în ofensiva rusă actuală îl reprezintă bombe aeriene ghidate, pe care Rusia le-a intensificat în ultimele trei luni.

Aceste bombe sunt sunt o combinație între bombe aeriene gravitaționale FAB-250/500 (multe vechi de zeci de ani) și un kit de planare și ghidare precisă – lansate de pe aeronave de luptă Su-34, potrivit defenseromania.ro

Pentru ca situația să se complice și mai mult, se pare că rușii au reușit să adapteze un astfel de sistem și pentru bombele de o tonă și jumătate. Bombele cu planare ruse FAB-1500 – deși nu au o rează de acțiune atât de lungă – reprezintă o amenințare deosebită.

Experții occidentali afirmă că aceste sisteme aeriene ghidate asigură lovituri până la distanțe de 60-80 de km, în funcție de altitudinea aeronavei și condițiile de vânt. Bombele cu planare lansate de avioane Su-34 sunt eficiente, iar ucrainenii nu au găsit un antidot eficient pentru ele. Apărarea antiaeriană ucraineană le depistează și anihilează cu dificultate.

Începând de luna trecută, Rusia le-a folosit intens în jurul a trei puncte de foc ale războiului: Kupiansk, orașul de est Bahmut și Robotine, un sat strategic din sud-estul, a transmis Kyiv Post.

Sunt informații că Rusia ș-ar intensifica producția de bombe. Bombele aeriene ghidate au fost un factor decisiv în capturarea orașului Avdiivka de către ruși la mijlocul lunii februarie, singurul slor succes major din ultimele luni. Impactul lor a fost devastator în Avdiivka.

Ucraina nu a publicat cifrele oficiale ale victimelor.

CITEȘTE ȘI: Șeful armatei ucrainene Oleksandr Sîrski: Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei

Maksim Zhorin, un soldat din Brigada 3 Separată de Asalt a Ucrainei, a spus într-o postare pe Telegram în timpul acelei bătălii că bombele cu planare „distrug complet orice poziție”, a informat The Washington Post. „Toate clădirile și structurile se transformă pur și simplu într-o groapă după un atac cu una singură”, a spus el.

Luptându-se să respingă avansul forțelor ruse, Ucraina și-a întărit propriile linii defensive. În Kupiansk, luptele din prima linie sunt susținute de două mile de tranșee, dinți de dragon și câmpuri de mine, a scris The Times. Cu toate acestea, toate aceste mijloace de apărare nu prezintă bariere împotriva bombelor cu planare.

CITEȘTE ȘI50 de militari ucraineni se vor antrena în România

Amenințarea aeriană din partea Rusiei face și mai presantă nevoia de a transporta avioane F-16 în Ucraina. Mykola Bielieskov, un analist militar la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev, a declarat pentru Post că rachetele aer-aer modificate ale F-16 ar putea ajuta Ucraina să contracareze amenințarea.

Cu toate acestea, se estimează că aeronavele F-16 nu vor ajunge pe cerul ucrainean cel puțin până la vară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite