Șoc și furie, după discursul de la Munchen al vicepreședintelui american. „Nu Rusia îți influențează alegerile, ci tu însuți? Vance dă vina pe victimă”
Conferința de Securitate de la München din acest an trebuia să se concentreze în principal pe două aspecte: încheierea războiului din Ucraina fără a ceda în fața Rusiei și cum ar trebui Europa să își crească cheltuielile pentru apărare. Însă cel mai înalt oficial american prezent, vicepreședintele SUA, J.D Vance, nu a abordat niciunul dintre aceste subiecte în discursul său, notează BBC. În plus, discursul său a șocat audiența și lumea întreagă. POLITICO a vorbit cu 14 participanți la conferință, sub protecția anonimatului.
Vance i-a șocat pe delegații de la conferință printr-un atac dur la adresa aliaților Washingtonului. A fost un discurs foarte ciudat de 20 de minute – întâmpinat în mare parte cu tăcere de delegații din sală, notează publicația britanică.
Nici măcar o glumă a vicepreședintelui american – „Dacă democrația americană poate supraviețui zece ani mustrărilor din partea [activistei pentru climă] Gretei Thunberg, atunci și puteți și voi să supraviețuiți câteva luni cu Elon Musk” – nu a reușit să stârnească râsul.
Vance a acuzat guvernele europene că se îndepărtează de valorile lor și că ignoră preocupările alegătorilor legate de migrație și libertatea de exprimare.
Discursul său a fost primit extrem de prost – fără echivoc. A fost o greșeală de proporții, arată BBC, care se întrebă: Dar cui i se adresa, de fapt?
Unii comentatori sunt de părere că discursul s-a adresat publicului american.
Vicepreședintele s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a încercat totuși să transmită un mesaj optimist.
Cei doi au avut „o conversație bună”, potrivit lui Zelenski, care a declarat că a fost „prima noastră întâlnire, dar nu și ultima, sunt sigur”. Liderul ucrainean a subliniat necesitatea ca Washingtonul și Kievul să colaboreze mai strâns „pentru a pregăti un plan despre cum să-l oprim pe Putin și să punem capăt războiului”.
„Noi vrem, într-adevăr, ne dorim foarte mult pacea. Dar avem nevoie de garanții reale de securitate”, a adăugat Zelenski.
Potrivit președintelui american Donald Trump, și președintele rus Vladimir Putin își dorește pacea – dar este pacea în termenii săi. Dacă aceștia nu s-au schimbat în secret, ei presupun capitularea în fața cerințelor Rusiei și cedarea permanentă de teritorii către Moscova.
Vance „dă vina pe victimă”
POLITICO a vorbit cu 14 participanți la conferință, dintre care mai mulți sub protecția anonimatului. Mulți au reacționat cu un amestec de șoc și furie. Aflați într-o sală suplimentară – deoarece sala principală a conferinței era arhiplină – participanții au râs sarcastic când Vance a menționat „valorile comune”.
Nu o dată, ci de două ori, s-a auzit în sală replica „asta a fost o prostie bizară” – citând reacția lui George W. Bush la discursul de inaugurare al lui Trump din 2017.
Aceeași reacție au avut-o și diplomații de carieră. „Totul este atât de nebunesc și îngrijorător”, a spus un oficial german.
„Am rămas uluit,” a declarat un fost consilier democrat din Camera Reprezentanților, prezent la conferință. „Nu Rusia îți influențează alegerile, ci tu însuți? Dă vina pe victimă.”
„Ce naiba a fost asta? Am rămas cu gura căscată într-o sală plină de oameni cu gura căscată,” a mai spus el. „A fost rău.”
Întrebat de jurnaliști despre discursul lui Vance, Donald Trump a declarat că a fost „un discurs foarte bun, de fapt, chiar genial.”
Discursul lui Vance, pentru americani
Politico subliniază că adevărata audiență a lui Vance nu era la München, ci acasă, în rândul susținătorilor MAGA (Make America Grea Again – Să Facem America Măreață din Nou) – și al altor grupuri populiste din Europa, dornice să înlăture partidele tradiționale în viitoarele alegeri.
Chiar și printre cei șocați de discursul său la München, unii oficiali europeni văd cu ochi buni șocul puternic pe care lumea MAGA l-a transmis continentului.
Ei cred că șocuri precum discursul lui Vance și sugestia secretarului apărării, Pete Hegseth, conform căreia SUA ar putea reduce prezența sa militară în Europa, vor forța în cele din urmă Europa să înțeleagă că nu se mai poate baza pe Statele Unite așa cum a făcut-o în ultimele decenii.
Cei mai importanți congresmeni republicani au fost direcți în privința necesității ca Europa să își asume mai multe responsabilități.
„Sperăm că europenii vor recunoaște că plimbarea gratuită pe spatele Americii a luat sfârșit,” a declarat senatorul republican John Cornyn din Texas, după discursul lui Vance. „Au avut o perioadă destul de bună, dar acele zile s-au terminat.”
Discursul lui Vance a subliniat, de asemenea, cât de imposibil este pentru oficialii europeni să mascheze prăpastia dintre Europa și Washingtonul lui Trump, chiar dacă încearcă să mențină alianța NATO puternică în timp ce navighează eforturile președintelui de a negocia un acord de pace în Ucraina.
Oficialii europeni de rang înalt, care poate veniseră la conferință pregătiți să fie precauți și diplomatici cu americanii, și-au arătat deschis nemulțumirea după discursul lui Vance, notează Politico. „Dacă l-am înțeles corect, el compară părți ale Europei cu regimuri autoritare. Asta este inacceptabil,” a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Alții au considerat că presupunerile lui Vance erau pur și simplu greșite.
„Discursul a plecat de la ipoteza că vocile europenilor și ale democrațiilor nu sunt lăsate să se exprime și nu sunt reprezentate,” a spus Michael McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia, pe scena POLITICO Pub după discursul lui Vance.
„Oamenii care împărtășesc viziunea sa în Europa sunt reprezentați în tot felul de parlamente de pe întreg continentul. Ei concurează în alegeri în această țară peste nouă zile.”
Vineri, în deschiderea conferinței pentru securitate de la Munchen, vicepreședintele american a acuzat Europa de regres democratic, a vorbit despre pericolul din interiorul continentului și a amintit anularea alegerilor din România, în acest context. J.D Vance crede că prin anularea unor alegeri, Europa se îndepărtează de valorile democratice.
Am ajuns în situaţia, atât de gravă, încât, în decembrie, România a anulat rezultatele alegerilor prezidenţiale, pe baza unor suspiciuni vagi ale serviciilor şi a presiunilor din partea vecinilor continentali. După cum am înţeles, argumentul era că dezinformările ruse au afectat alegerile din România. Dar le-am cerut prietenilor mei europeni să pună lucrurile în context. Poţi crede că e greşit că Rusia să cumpere spaţiu de publicitate pe social media că să influenţeze alegerile, cu siguranţă noi credem, poţi crede că a fost o înscenare. Dar dacă democraţia poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari prin reclamă în online, făcută de o ţară străină, atunci democraţia nu era destul de puternică. Retragerea Europei de la valori fundamentale, pe care le-a împărtăşit cu SUA. Un fost comisar european a spus recent la televizor, şi părea încântat, că guvernul României a anulat alegerile. El a avertizat că dacă lucurile nu merg aşa conform planului, acelaşi lucru se poate întâmpla şi în Germania. Aceste declaraţii sunt şocante pentru urechile americane. De ani ni s-a spus că tot ce finanţăm şi susţinem este în numele valorilor democratice comune. Dar când vedem instanţe europene că anulează alegerile şi oficiali de rang înalt ameninţă cu anularea altora, te întrebi dacă mai avem în comun aceleaşi standarde înalte – a arătat Vance, în discursul său.
