Smartphone-urile și computerele sunt exceptate de la cele mai recente tarife impuse de Trump

Smartphone/Foto: Profimedia Images
12 aprilie 2025, 20:02 (actualizat 12 aprilie 2025, 20:13)

Administrația Trump a anunțat exceptarea produselor electronice, inclusiv smartphone-uri și microcipuri, de la noile tarife impuse importurilor din China, oferind un răgaz companiilor tehnologice precum Apple, Nvidia și Microsoft. Decizia, salutată de investitori, vine pe fondul tensiunilor comerciale în creștere și al temerilor privind creșterea prețurilor pentru consumatori, transmite CNN.

Produsele electronice importate în Statele Unite vor fi exceptate de la tarifele reciproce impuse de președintele Donald Trump, potrivit unui anunț al Vămii și Protecției Frontierelor din SUA publicat vineri seara târziu.

Smartphone-urile, monitoarele pentru computere și diverse piese electronice se numără printre produsele exceptate. Excepția se aplică produselor care intră în Statele Unite sau care sunt scoase din depozite începând cu data de 5 aprilie, conform anunțului.

Această decizie vine după ce administrația Trump a impus un tarif minim de 145% pentru bunurile chinezești importate în Statele Unite.

Tarifele ar fi avut un impact major asupra giganților tehnologici precum Apple, care produce iPhone-uri și alte produse în China.

Aproximativ 90% din producția și asamblarea iPhone-urilor Apple are loc în China, potrivit estimărilor companiei Wedbush Securities.

Analiștii de la Wedbush au declarat sâmbătă că excluderea de la tarife este „cea mai bună veste posibilă pentru investitorii din sectorul tehnologic.”

Marile companii tech precum Apple, Nvidia, Microsoft și întreaga industrie tehnologică pot răsufla ușurate în acest weekend și până luni,” a declarat Wedbush într-un comunicat. „Este un pas important înainte pentru tehnologia americană să obțină aceste excepții și cea mai optimistă veste pe care am fi putut-o primi în acest weekend… urmează acum următorul pas în negocierile privind războiul tarifar cu China, care va dura cel puțin câteva luni.”

Nvidia a refuzat să comenteze pentru CNN. Microsoft și Apple nu au răspuns imediat solicitării de comentarii.

Compania Counterpoint Research, care monitorizează livrările globale de smartphone-uri, a estimat că Apple are până la șase săptămâni de stocuri în Statele Unite. Odată ce aceste rezerve s-ar fi epuizat, era de așteptat ca prețurile să crească.

Președintele Donald Trump le-a spus jurnaliștilor vineri, la bordul avionului Air Force One, că ar putea exista excepții posibile de la noile tarife generale. „Ar putea exista câteva excepții din motive evidente, dar aș spune că 10% este pragul minim,” a declarat Trump.

Casa Albă nu a răspuns solicitării CNN pentru un comentariu.

Economiștii au avertizat că, în cele din urmă, costul tarifelor ar putea fi transferat consumatorilor. Această teamă i-a determinat pe mulți americani să se grăbească să cumpere produse scumpe, precum mașini și electronice, în contextul în care încrederea consumatorilor a atins minime istorice.

Nintendo a anunțat pe 4 aprilie că va amâna lansarea precomenzilor în SUA pentru consola sa de jocuri Switch 2, pentru a „evalua impactul potențial al tarifelor și condițiile de piață în continuă schimbare.” Având inițial un preț de 450 de dolari, consola Switch 2 ar putea ajunge să coste aproximativ 600 de dolari din cauza tarifelor, potrivit experților.

Administrația Trump susține că aceste tarife vor aduce mai multe locuri de muncă în producție în Statele Unite și vor inversa un declin economic care durează de zeci de ani. Însă unele produse nu pot fi produse sau găsite ușor în SUA, ceea ce duce la creșterea costurilor de fabricație în uzinele americane.

Semiconductoarele și microcipurile se numără printre produsele care sunt intens externalizate către fabrici din Asia, datorită costurilor mai reduse. Aceste piese electronice sunt acum exceptate, potrivit anunțului de vineri.

Măsura ar putea ajuta producătorii asiatici de cipuri, precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Samsung și SK Hynix din Coreea de Sud.

La un eveniment organizat marți de Comitetul Național Republican pentru Congres, Trump a criticat decizia administrației Biden de a acorda un grant de 6,6 miliarde de dolari companiei TSMC pentru producția de semiconductori în Phoenix, ca parte a Legii CHIPS și Științei din 2022.

Trump a declarat că el nu a oferit niciun ban companiei TSMC și că i-a spus acesteia: „Dacă nu vă construiți fabrica aici, veți plăti o taxă mare — 25, poate 50, poate 75, poate 100%.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite