Slovenia l-ar putea susține pe Klaus Iohannis la șefia NATO

22 martie 2024, 13:52 (actualizat 22 martie 2024, 19:34)

Intrarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO începe să modifice şi opţiunile statelor care până acum şi-au declarat susţinerea pentru premierul olandez Mark Rutte. Slovenia afirmă că ia în calcul să-l sprijine pe preşedintele României şi va decide în aproximativ două săptămâni asupra opţiunii sale finale. Până acum, nici unul dintre cei doi candidaţi la conducerea Alianţei Nord-Atlantice nu a vorbit clar despre susţinerea pe care se bazează în cadrul competiţiei. 

Robert Golob, premierul Sloveniei: Acum o lună, ne-am exprimat sprijinul pentru Mark Rutte, care la acel moment era unicul candidat, deci evident nu am avut nicio reținere în a ne exprima sprijinul. Acum câteva săptămâni, Klaus Iohannis și-a prezentat candidatura, am luat-o foarte în serios, mai ales în ce privește declarațiile sale despre regionalitatea pozițiilor (de conducere a NATO), în continuare analizăm aspectele, însemnând că acum, că sunt doi candidați, îi luăm pe ambii în considerare foarte serios, nu spunem că ne revizuim încă decizia, analizăm ambele variante. Decizia trebuie să fie unanimă, iar Slovenia va susține candidatul care va obține cele mai multe voturi.

Declarația care lasă deschisă posibilitatea ca Slovenia să-l susțină pe Klaus Iohannis la șefia NATO a fost făcută la finalul întâlnirii dintre actualul șef al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, și premierul sloven. Robert Golob a explicat că noua abordare vine după anunțul președintelui României de a intra în competiție.

Slovenia spune că va analiza în egală măsură candidaturile lui Mark Rutte și Klaus Iohanis la șefia NATO. După ce, în urma cu o lună, Ljubljana își exprima sprijinul pentru premierul olandez, singurul candidat de la acel moment.

Până acum, niciun alt sef de stat sau de guvern nu și-a manifestat disponibilitatea de a-l sprijini pe Iohannis la șefia NATO. Însă candidatul României are încredere că proiectul pe care l-a propus pentru alianță militară ar putea atrage mai multa susținere, în special din rândul țărilor estice.

Nici Iohannis și nici Rutte nu spun clar ce țări îi susțin. Ungaria și Bulgaria au anunțat deja că nu-l vor pe premierul olandez la șefia NATO.

Primele negocieri ar putea avea loc la începutul lui aprilie. Miniștrii de externe din țările NATO se întâlnesc să pregătească summitul din vară de la Washington, când va trebui anunțat noul secretar general al NATO. Numirea se face prin consensul tuturor celor 32 de țări aliate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite