Sistemul antigrindină, contestat de unii fermieri. Specialiștii avertizează că fără el ar fi multe pagube

26 martie 2024, 21:55

Ministrul Agriculturii pregătește un ordin pentru reglementarea sistemului antigrindină. Asta după ce fermierii din mai multe județe din țară cer oprirea lui. Și asta pentru că se tem că rachetele alungă și ploaia, nu doar grindină. Guvernul alocă aproape 70 de milioane de lei pentru realizarea de investiții în acest domeniu, printre care și efectuarea unui studiu ştiinţific care să arate dacă sistemul antigrindină are că efect secundar seceta. Dar și pentru extinderea lui și stimularea precipitațiilor. Iar în câteva județe lansarea rachetelor se va face doar cu acordul ministerului.

Fermierii din Vrancea sunt printre cei mai revoltați. Spun că au avut pierderi uriașe în ultimii ani din cauza secetei și că rachetele anti grindină le-au redus precipitațiile.

Din cauza acestor controverse, în patru județe, Vaslui, Prahova, Buzău și Iași, rachetele antigrindină se vor lansa doar cu aprobarea ministrului Agriculturii. Florin Barbu a cerut un studiu care să arate ce efecte au rachetele cu iodura de argint.

Florin Barbu, ministrul AgriculturiiE cum operationeaza oamenii sistemul, e în funcție de cum vin norii și câtă încărcătură de grindină au. Cred că cele două institurii cel de situații de Urgență de la Agricultură cât și Agenția Antigrindină trebuie să lucreze mult mai bine după normele pe care le voi aproba.

La Iași sunt 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină.

Și totuși Guvernul a alocat încă 3 milioane de euro pentru a extinde sistemul antigrindină în nordul țării.

În comuna Dumbrăveni, din Suceava, va fi amplasată una dintre cele 8 baterii antigridină, care are scopul de a veni în sprijinul agricultorilor

Vasile Mătrăsoaie e unul dintre cei păgubiți de grindină, dar tot se teme că aceste rachete ar alunga ploaia.

Vasile Mătrăsoaie, fermier, Suceava: Ne-am bucurat să fie și la noi pusă, dar apoi unii zic că ar fugări norii și n-ar mai fi ploaie. Altă problema ar fi bine dacă ar ploua, dacă se da cu rachete În realitate nu știm deocamdată care e treaba.

Claudia Elena Gogu, directorul Direcției Agricole Județene, Suceava: Ne-am consultat cu marii fermieri şi cu toţii au fost de acord că investiţiile în hotele de lansare antigrindină sunt extrem de benefice. Sunt oareşice polemici pe acest subiect, dar deocamdată noi susţinem în continuare acest proiect.

Gheorghe Căunei, preşedinte, Autoritatea pentru Sistemul Naţional Antigrindină: În niciun caz racheta antigrindină nu produce secetă. Ea nu explodează, nu arde, nu intervenim în întreagă masă noroasă. – Dacă fermierii va spun să nu trageți? Nu tragem nu și monitorizăm. O să facem și pe dorința lor, dar o să vadă că acolo vor fi pagube.

Seceta a devenit un fenomen global. Cantitatea de precipitații scade de la un la altul. De peste un an se fac teste pentru a produce ploi tot cu ajutorul rachetelor cu iodură de argint trimise spre nori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă