Sindicaliştii din Sănătate, în stradă. Mitinguri de protest, în fața Guvernului, Ministerului Sănătății și Parlamentului. Sindicat: Salariul nu a mai fost mărit din 2018

8 iunie 2023, 09:52

Avem aceleași salarii de 6 -7 ani de zile, prețurile au tot crescut.

Sunt infirmieră și iau 2800-2900 lei în mână, puțin în comparație cu munca pe care o prestăm.

Salariul meu, sunt medic primar, gradatia 5, am cea mai mare vechime, lucrez într-un spital clinic, asta înseamnă cea mai mare valoare, este de 15.000 de roni, brut. Dacă veți căuta în piață, veți găsi un salariu al unui instalator similar cu al unui medic.

Sunt argumentele angajaților din Sănătate care au protestat în stradă. Mii de medici, asistente ori infirmiere și personal auxiliar din spitale din Mureș, Cluj, Ialomița, Brașov, Constanța sau Giurgiu și-au strigat nemulțumirile în fața Guvernului.

În timp ce sindicaliștii protestau în fața sediului Guvernului, în Palatul Victoria, Executivul adopta ordonanța de urgență prin care salariile lor sunt aduse la nivelul maxim prevăzut pentru anul 2022 în actuala Lege a salarizării bugetarilor.

Nicolae Ciucă, prim ministrul României: Vom face în așa fel încât acele dezechilibre privind neaplicarea integrală a Legii 153 privind salarizarea să fie rezolvate.

Aproximativ 40.000 de angajați din Sănătate, vorbim de statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, spălătoresele şi îngrijitoarele vor primi de luna această un salariu de bază mai mare cu 2 -5 %. Adică puțin peste 100 de lei în mână. Sindicaliștii cer ca și sporurile pentru condiții de muncă, ture și sărbători legale să se calculeze în funcție de salariile în plată, nu la nivelul din 2018, iar indemnizația de hrană să se majoreze în raport cu actualul salariu mediu pe economie.

Sunt modeste revendicările noastre în comparație cu ce facem în Sănătate.

La Guvern, liderii de sindicat au avut discuții cu miniștrii Muncii și Sănătății.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Tatonăm cele mai bune soluții, încât aceste sporuri să poată să fie în funcțiune până intră Legea salarizării în funcțiune.

Protestarii au plecat apoi în marș spre Palatul Parlamentului. Înainte, s-au oprit la ministerele Muncii și Sănătății, unde au avut loc noi negocieri. Deocamdată fără rezultat pentru revendicările restante.

Gabriel Predica, vicepreședinte, Solidaritatea Sanitară: Vom negocia în continuare aceste probleme, evident se ridică problema finanțării.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: Suntem într-o procedură de deficit excesiv. Efortul total pe toate elementele de ajustare salarială și ajungerea la grilă la anexa 8 se ridică la 4 miliarde lei.

Dr. Mihaela Zaharia, vicepreședinte Solidaritatea Sanitară: În cazul în care vom vedea că negocierile din cele două ministere cât și revendicările prezentate nu vor fi onorate, se ia în calcul și un protest la nivelul unei greve.

Angajații din Sănătate, membri ai Federației Solidaritatea Sanitară, au anunțat un nou protest peste o săptămână, în curtea spitalelor.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Mitingurile de astăzi au luat sfârșit.

ACTUALIZARE „Salariul asistentelor medicale nu a mai fost mărit din 2018; au o medie a salarizării de 2,7 lei pe oră (…) Media salariului unui medic primar este de 11.000 de lei, nu este vorba de 30.000 de lei aşa cum au spus unii. Sporurile sunt aplicate la salariul vechi, din 2018, gărzile medicilor sunt plătite la salariile din 2018, asta înseamnă două gărzi efectuate la preţ de una” a declarat dr. Mihaela Zaharia, chirurg la spitalul Universitar şi vicepreşedinte al Federației Solidaritatea Sanitară.

Dacă negocierile care au loc la cele două ministere cât şi revendicările prezentate nu vor fi onorate, se ia în calcul greva sau demisia din contractul de gărzi.

“Urgenţele vor fi asigurate” a declarat Mihaela Zaharia.

ACTUALIZARE Manifestanții au ajuns în fața Parlamentului, unde scandează  „Solidaritate pentru sănătate!”.

Două echipe de negociere se află la Ministerul Muncii şi al Sănătăţii.

ACTUALIZARE Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă care completează articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.


Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile personalului prevăzut în Anexa nr. II – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi Asistenţă socială” din Legea-cadru nr. 153/2017, se stabilesc la nivelul celor prevăzute de această lege pentru anul 2022.

ACTUALIZARE Protestatarii au pornit în marș pe Calea Victoriei, spre Parlament.

ACTUALIZARE O parte dintre angajații din sănătate pichetează Ministerul Muncii şi alții stau la Ministerul Sănătăţii.

ACTUALIZARE La protestul organizat de federația sindicală Solidaritatea Sanitară participă peste 1.500 de persoane.

ACTUALIZARE Sindicaliştii vor pleca în marş, la ora 12.00, din Piața Victoriei către Piața Revoluției.

ACTUALIZARE  Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi că Guvernul urmează să aprobe ordonanţa de urgenţă prin care salariile unor angajaţi din Sănătate, Asistenţă Socială, Apărare şi Ordine Publică vor fi aduse la grila din 2022.

„În şedinţa de Guvern de astăzi aprobăm şi vom lua decizia în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă prin care vom face în aşa fel încât acele dezechilibre privind neaplicarea integrală a legii 153 privind salarizarea să fie rezolvate şi în felul acesta toate categoriile profesionale, atât din sănătate, cât şi din celelalte instituţii, inclusiv din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, vor fi beneficiarii încheierii acestei aplicări a legii 153”, a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

Membrii de sindicat din cadrul Federaţiei Sanitas vor declanşa, începând de miercuri, 7 iunie, acţiuni de grevă japoneză, în toate unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială, fără ca activităţile să fie întrerupte.

Revendicările sindicaliştilor sunt: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public; punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate; acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor; calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.

De asemenea, se solicită reluarea discuţiilor asupra proiectului de Lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, „acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem”.

În plus, conform Sanitas, se doreşte finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din sănătate, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu, garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite