Angajații Ambulanţei, nemulțumiți de salarii și condițiile de muncă. Guvernul promite sprijin pentru Serviciul de Ambulanță

19 februarie 2024, 11:28 (actualizat 19 februarie 2024, 21:08)

Guvernul promite ajutor pentru îmbunătățirea serviciilor de ambulanță din România. Sindicaliştii, care au protestat la sfârșitul anului trecut, au mers azi la negocieri, la Palatul Victoria. Premierul le-a asigurat că vor fi organizate concursuri pentru ocuparea a 360 de posturi care s-au eliberat în ultimul an, iar Serviciul de Ambulanţă va primi autosanitare noi.

Serviciul Județean de Ambulanță Brașov are un parc de 71 de autosanitare, dintre care doar 4 sunt noi, cumpărate în septembrie anul trecut. 16 nu mai pot fi folosite decât pentru piese de schimb şi au fost propuse pentru casare. Iar dintre cele care ies încă pe traseu, multe au sute de mii de kilometri la bord. Cele mai batrâne între 600.000 și 800.000 kilometri.

Nicolaie Guran, şofer, Serviciul de Ambulanţă Braşov: ( n.r. întrebare: Cum se simte o mașină care are 600.000 km la bord?) Se simte mai bătrână. Adică, nu mai e la fel de sigură, trebuie să ne deplasăm în condiții de siguranță cu oricare dintre ambulanțe.

Zilnic intră în service ambulanţe la care apar diverse probleme.

Levente David, managerul Serviciul de Ambulanţă Braşov: Zilnic se defectează una-două sau chiar mai multe, astfel, la momentul de față avem 12 autosanitare în service, ceea ce înseamnă că se diminuează foarte mult forță de intervenție în caz de urgență.

Probleme sunt la toate serviciile de ambulanță din țară, spun liderii de sindicat, iar starea parcului auto reprezintă doar una dintre ele. O altă nemulţumire este lipsa acută de personal.

Gheorghe Chiș, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa: Am apreciat faptul că Guvernul României a aprobat cele 360 de posturi care s-au vacantat în Serviciile de Ambulanță. Aceste posturi deja sunt în procedură de ocupare. În continuare pentru Ambulanță, discutăm despre noi, toate posturile care se vacantează în cursul anului se pot ocupa imediat fără a fi nevoie de Memorandum sau alte proceduri care să ducă la întârzierea ocupării acestor posturi, ținând cont că suntem cu un deficit de personal de peste 45%.

În urma negocierilor, Guvernul a promis că acest serviciu medical va fi dotat cu noi ambulanțe, procedura de achiziție publică fiind deja inițiată.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Premierul s-a întâlnit luni, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”, alături de reprezentanţi ai conducerii serviciilor de ambulanţă.

„Astfel, acest serviciu medical va fi dotat cu noi ambulanţe, procedura de achiziţie publică fiind deja iniţiată, demers ce vine ca răspuns la una dintre necesităţile pregnante transmise de reprezentanţii sindicatului”, se spune în comunicat, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, au discutat cu șeful Executivului și despre noua grilă de salarizare și i-au transmis că își doresc majorări. Au primit deja promisiunea unei majorări similare cu angajații din spitale.

De asemenea, sunt probleme și în ceea ce privește deficitul de personal. Angajații de la Ambulanță i-au transmis lui Marcel Ciolacu că au un deficit de personal de 45%, însă problema s-ar putea rezolva în cazul în care Guvernul aprobă un memorandum al Ministerului Sănătății pentru deblocarea posturilor și organizarea unor concursuri.

În context, prim-ministrul a punctat faptul că pot fi organizate concursuri pentru ocuparea unui număr de 360 de posturi vacantate în cursul anului trecut, urmare a aprobării de către Guvern a unui Memorandum în acest sens.

Pentru posturile vacantate în acest an pot fi organizate concursuri fără a mai fi nevoie de aprobarea acestui demers prin Memorandum al Guvernului, conform comunicatului.

„Intervenţiile rapide şi profesioniste ale serviciului de ambulanţă salvează vieţi şi protejează sănătatea oamenilor. Guvernul acordă întreaga atenţie şi sprijin personalului medical. Vom colabora foarte aproape pentru ca acest serviciu să beneficieze de noi ambulanţe, de resursa umană de care are nevoie, precum şi de adaptarea cadrului legislativ”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

În perioada imediat următoare Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” va comunica Guvernului informaţiile care argumentează solicitările necesare pentru actualizarea cadrului legislativ de organizare şi funcţionare.

„Premierul şi echipa guvernamentală, împreună cu sindicatul, s-au angajat să aibă cât mai repede posibil o nouă întâlnire, după coordonarea tuturor acestor date, la care să participe specialişti cu experienţă aplicată care pot contribui la conturarea în detaliu a modificărilor necesare”, se arată în comunicat.

Alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, la consultările de la Palatul Victoria au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi şeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite