Simularea Bacalaureatului: Proba la Limba şi literatura română. Ce subiecte au avut de rezolvat și ce spun elevii

24 martie 2025, 07:21 (actualizat 24 martie 2025, 19:08)

Duş rece pentru elevii de clasa a XII-a, la simularea examenului de Bacalaureat la Limba şi Literatura Română. Camil Petrescu si romanul său “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a fost testul de foc pentru liceeni. Li s-a cerut romanul psihologic şi puţini au ştiut să-l indice. Peste 20 de mii de elevi nu au vrut să-și testeze nivelul de pregătire.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi proba la Limba şi literatura maternă.

Rezultatele vor fi comunicate pe 8 aprilie.

La subiectul I, elevii de la uman au avut un text la prima vedere de Ștefan Aug. Doinaș, Liviu Rusu, în vol. Evocări. Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe exerciții.

La subiectul I, punctul B, cerința a fost să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă profesorii contribuie sau nu la îmbogățirea experienței culturale a tinerilor, raportându-se atât la fragmentul de la subiectul I, cât și la experiența personală sau culturală.

Poezia „Iarnă” de Adrian Maniu, a fost la Subiectul al II-lea. Cerința a fost să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

 La subiectul al III-lea, candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic sau al experienței studiat.

La profilul real subiectele au fost similare, diferența majoră fiind ca la subiectul ala III-lea, eseul de minimum 400 de cuvinte trebuia să prezinte particularităților unui roman psihologic sau al experienței studiat.

Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru lucrările scrise, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obţinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an.

Potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării, obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor la nivel naţional sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor liceale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite