Simona Halep încheie colaborarea cu Darren Cahill, alături de care a ajuns nr 1 mondial și a câștigat primul Grand Slam: Îţi mulţumesc D pentru tot, pentru că m-ai făcut o jucătoare şi o persoană mai bună
Jucătoarea română de tenis Simona Halep, aflată în prezent pe locul 14 în clasamentul WTA, a anunţat încheierea colaborării de 6 ani cu antrenorul australian Darren Cahill, miercuri, într-o postare pe rețelele sociale. Daniel Dobre este, în prezent, singurul antrenor al Simonei.
Îți mulțumesc, D
”După şase ani minunaţi în care am lucrat împreună, Darren şi cu mine am decis să punem capăt colaborării noastre profesionale. Îţi mulţumesc D pentru tot, pentru că m-ai făcut o jucătoare de tenis şi o persoană mai bună”, a transmis Simona Halep, prin intermediul reţelelor de socializare.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsimonahalep%2Fposts%2F396617791828007&show_text=true&width=500
Sportiva și-a început colaborarea cu Cahill în 2015, dar în 2019 cei doi au făcut o pauză, explicată de Cahill prin ”motive familiale”.
Alături de Darren Cahill, Halep a câştigat primul său titlu de Mare Şlem, în 2018, la Roland Garros, şi a încheiat doi ani consecutivi pe primul loc în clasamentul WTA, 2017 şi 2018.
După despărţirea de Cahill, românca a avut în 2019 o scurtă încercare de a lucra cu belgianul Thierry Van Cleemput, imediat după Australian Open, dar cei doi au renunţat după turneul de la Doha, explicând ruptura printr-o lipsă de compatibilitate.
În luna martie 2019, Simona Halep a anunţat colaborarea cu antrenorul român Daniel Dobre, care a culminat cu câştigarea titlului la Wimbledon, în iulie. Chiar dacă nu îi mai era oficial antrenor, Darren a fost alături de Simona pe perioada turneului.
De altfel, în 2020, Simona avea să reia pregătirea cu antrenorul australian.
Halep s-a confruntat în acest sezon cu câteva accidentări, dintre care una foarte gravă care a ţinut-o departe de tenis din mai până în august. Astfel, a ratat turneele de Mare Şlem de la Roland Garros şi Wimbledon, precum şi Jocurile Olimpice de la Tokyo, fapt ce a dus la ieșirea din top 10, pentru prima dată după 7 ani.
Simona Halep, care va împlini 30 de ani pe 27 septembrie, s-a căsătorit săptămâna trecută cu Toni Iuruc. Ea a anunţat că va mai participa în acest sezon la turneele de la Indian Wells, Moscova şi Cluj-Napoca (Transylvania Open).
Unul dintre cele mai de succes parteneriate din istoria tenisului feminin
Colaborarea dintre Simona Halep și Darren Cahill, începută în 2015, a fost una dintre cele mai lungi și mai de succes din tenisul feminin de azi, în condițiile în care jucătoarele schimbă relativ des antrenorii. Alături de antrenorul australian, sportiva din România a obținut cele mai importante trofee din carieră, precum și poziția de numărul 1 mondial.

La începutul acestui an, la turneul Gippsland Trophy din Australia, Halep a spus, întrebată care este secretul relației „lungi și fructuoase” cu antrenorul Darren Cahill: „Cred că mă înțelege foarte bine, cu tot ce simt pe teren și ce am nevoie înainte de meci. Cred că cheia relației noastre este comunicarea. El e și blând și dur în același timp, deci nu e ușor să lucrezi cu el, dar îi mulțumesc pentru că mi-e alături totdeauna.”
Here is Simona Halep’s on court interview after her R3 victory.#GippslandWTA pic.twitter.com/bjE8MFihEF— Romanian Tennis (@WTARomania) February 3, 2021
De la numărul 2 la numărul 1 este un drum lung
Simona Halep devenea lider mondial în premieră în octombrie 2017, în semifinalele turneului de Beijing. Era prima româncă aflată pe locul 1 mondial la tenis și al 25-lea lider WTA din istorie, începând din 1975, când a fost introdus sistemul computerizat.

Doar la masculin, Ilie Năstase fusese numărul 1 ATP 40 de săptămâni, între 23 august 1973 şi 2 iunie 1974.
Darren Cahill, a postat pe Twitter, după meci: „Minunată jucătoare. Minunată tânără. Te-ai descurcat grozav, Simo! O zi care va rămâne întotdeauna în amintire!”

Românca încheia și anul următor tot în calitate de lider mondial și primea trofeul pentru locul 1 mondial la final de an de la primul lider WTA din istorie, Chris Evert.
Parteneriatul dintre Simona și Darren a început în 2015, după ce, la finalul lui 2014, sportiva încheia colaborarea cu belgianul Wim Fisette.
Halep și Cahill au colaborat inițial în cadrul unui program al companiei care o sponsoriza în acel moment pe Simona, Adidas, și la care participau antrenori și jucători. După această colaborare part-time, a venit propunerea Simonei ca Darren Cahill să-i devină antrenor. Au început o colaborare fără contract, iar australianul și-a păstrat și rolul de comentator și analist la ESPN.

„Putea să renunțe la mine oricând. M-a întrebat cum au mers lucrurile între mine și Andre Agassi, iar eu i-am povestit că am avut o perioadă de șase săptămâni de probă. Mergeam la un restaurant cu Andre; mi-a spus cât vrea să mă plătească și am zis OK. M-a întrebat dacă am nevoie de contract, eu i-am zis că doar dacă are el nevoie. Am dat mâna și gata. I-am povestit Simonei povestea și a spus că și ea vrea la fel. A durat cam 30 de secunde și de atunci nu am mai discutat despre acest aspect” – avea să povestească Darren ulterior.
Simona Halep ajunsese până în acel moment pe locul 2 mondial și jucase o finală de Grand Slam la Roland Garros, în 2014, pierdută în fața Mariei Șarapova.
Trofeul de la Madrid 2016 avea să fie primul titlu important câștigat de Simona alături de Darren Cahill, urmat de cel de la Montreal.

2017 începea destul de greu din punct de vedere sportiv, Simona Halep fiind eliminată rapid la Australian Open. Avea să urmeze momentul Miami, când în urma unui on court couching tensionat, Darren Cahill s-a retras temporar din parteneriat. Retragerea a fost percepută ca un șoc de Simona, care a reușit să își schimbe atitudinea negativă, să câștige din nou la Madrid și să joace finale la Roma și Roland Garros.

Finala pierdută la Roland Garros în 2017 a fost cel mai dificil moment din relația lor profesională, avea să dezvăluie Darren mai târziu. Odată cu titlul, care ar fi fost primul Grand Slam câștigat, Simona pierdea și șansa de a deveni lider mondial.
Românca va deveni până la urmă numărul 1 mondial în același an, în toamnă, la Beijing, și, de altfel, va încheia anul din postura de lider mondial.
Sezonul următor avea să înceapă pentru Simona Halep cu o altă finală de Grand Slam, la Australian Open, pierdută de data aceasta în fața danezei Caroline Wozniacki. A fost un meci deosebit de frumos, jucat în condiții dificile din cauza căldurii.

După meci, Simona avea să ajungă la spital, epuizată și deshidratată. Înfrângerea nu a fost resimțită la fel de dureros ca aceea de anul precedent de la Roland Garros. Simona dăduse totul pe teren și nu avea ce să își reproșeze. De altfel, 2018 abia începea…
„Just reported by @ESPN: Simona Halep went to the hospital overnight for four hours and was treated for dehydration. Was released Sunday morning”. (@WTA_insider).
And they showed this picture… pic.twitter.com/OQTByVVCpM— Ilya Ryvlin (@ryvlin) January 28, 2018
În acel an, la Roland Garros, Simona reușea, în sfârșit, să își îndeplinească visul a de a câștiga un titlu de Grand Slam, și totodată încheia din nou anul pe locul 1 mondial, primind și titlul de Jucătoarea Anului.

Într-un interviu pentru New York Times, avea să spună că acela a fost cel mai bun an al carierei: „A fost cel mai bun al carierei mele, în care am câştigat un turneu de Mare Şlem. Să fii numărul 1 este minunat, dar e și mai bine să câștigi un Grand Slam. Australian Open a fost de asemenea o experienţă importantă pentru mine. Mi-am forţat limitele şi am văzut că totul este posibil. Am realizat că sunt puternică şi că pot să mă mobilizez la maximum. Cred că acel turneu m-a ajutat să cred că pot câştiga unul din turneele majore. După Melbourne am crezut cu adevărat că pot câştiga un Mare Şlem.”
„Era deja o jucătoare excelentă, era în top 5 când am început. Știam că e capabilă să joace grozav. Dar nu asta m-a motivat, ci mai degrabă omul. Avusesem ocazia să o cunosc și să lucrez cu ea îndeaproape timp de 9 luni prin intermediul programului Adidas. Acum am împlinit trei ani de când lucrăm împreună full-time – între 30 și 35 de săptămâni pe an călătoresc cu ea și când nu sunt acolo, vorbim la telefon în fiecare zi. Simt că am avut un job de vis în ultimii trei ani datorită felului în care este ea ca om”, avea să mărturisească, la rândul său, antrenorul australian.

„Darren a făcut totul ca să mă ajute să ajung numărul 1 mondial. Mi-a spus în urmă cu câteva zile că atunci când am început împreună eram deja pe locul 2. Eu am spus: Da, dar de la numărul 2 la numărul 1 este un drum lung„, avea să mărturisească Simona la acel Roland Garros de poveste.
Pauză în colaborarea cu Darren. Cel mai bun meci jucat de Simona vreodată și al doilea Grand Slam din carieră, cu Darren alături
În 2019, Cahill și Simona au anunțat că întrerup pentru un an parteneriatul, australianul dorind să petreacă mai mult timp cu familia sa.
„După mult timp de gândire, după multe discuții și după foarte mulți ani cu câte cel puțin 30 de săptămâni petrecute departe de familia mea, am decis să iau o pauză de 12 luni de la a antrena, pentru a putea petrece mai mult timp acasă. Copiii noștri intră în etapele importante ale vieții lor, iar ultimul an de liceu, pregătirile pentru colegiu, cât și cele sportive devin tot mai consumatoare de timp”, anunța atunci Darren.
„Aș dori să-i mulțumesc Simonei pentru ultimii 4 ani, toți uimitori. Înțelegerea, personalitatea, etica profesională, generozitatea și profesionalismul ei au făcut să fie o plăcere să fiu lângă ea ca antrenor. E o tânără de o calitate extraordinară, o persoană pe care o respect foarte mult, ceea ce este ceva mai important decât orice rezultat obținut”, spunea antrenorul, care nu îi uita nici pe fanii români: „Mulțumiri fanilor români care și-au arătat și își arată pasiunea și sprijinul ferm pentru fata lor. Sunteți cei mai tari, serios. Vă mulțumesc că ați adoptat acest australian ca pe unul dintre ai voștri în ultimii 4 ani și că m-ați făcut să mă simt binevenit în țara voastră. Mulțumesc!”

Nu a fost singura dată când Darren Cahill s-a adresat românilor. A făcut acest lucru și de Ziua Națională, când a transmis un mesaj în română pe un cont de socializare: „La mulți ani, România! Vă doresc toate cele bune și anul 2020 să vă aducă sănătate și multe împliniri. Îmbrățișări de la prietenii voștri australieni”, scria antrenorul Simonei Halep pe contul său de Twitter, la 1 Decembrie 2019.
La multi ani , Romania. Va doresc toate cele bune si anul 2020 sa va aduca sanatate si multe impliniri. Imbratisari de la prietenii vostrii australieni.— Darren Cahill (@darren_cahill) December 1, 2019
În 2019, Simona l-a avut ca antrenor pe Florin Segărceanu la Australian Open, unde era învinsă de Serena Williams în turul patru. A încercat o colaborare, nefinalizată, cu belgianul Thierry Van Cleemput, ulterior începând un parteneriat cu Daniel Dobre.
Chiar dacă nu i-a mai fost antrenor, Darren Cahill a fost alături de Simona Halep în 2019 la turneele de Grand Slam de la Australian Open, Wimbledon și US Open, dar și la alte turnee de pe continentul nord american, precum Cincinnati. La aceste competiții, Cahill a fost comentator sportiv, dar a participat și la unele antrenamente ale Simonei.

Colaborarea cu antrenorul român, dublată de consiliera neoficială a lui Cahill, avea să culmineze cu obținerea celui de-al doilea trofeu de Grand Slam din cariera Simonei, de data aceasta la Wimbledon, pe iarbă – teoretic cea mai slabă suprafață a sportivei noastre.

„A fost cel mai bun meci pe care l-am jucat vreodată. Serena ne inspiră întotdeauna, îi mulțumesc pentru asta! Am muncit mult pentru acest moment. Este o onoare să joc în fața lojei regale. Mulțumesc! Nu am cuvinte ca să exprim ceea ce simt, dar mă simt minunat”, a declarat o Simona Halep emoționată și fericită, cu trofeul în brațe, în fața duceselor de Cambridge și Sussex, Kate și Meghan.
Într-adevăr, Simo a făcut atunci magie pe iarba londoneză, într-un meci în care a spulberat-o pe cea considerată ce mulți drept cea mai bună jucătoare din istorie, Serena Williams, cum puțini ar fi îndrăznit să creadă.

Darren Cahill avea să participe în 2019 alături de Simona și la Turneul Campioanelor, unde s-a consumat un moment tensionat al relației lor profesionale – australianul a avut o intervenție dură în meciul cu cehoaica Pliskova, pierdut de româncă. Simona nu a părut afectată de acel moment, iar Cahill avea să revină oficial în echipa ei odată cu sezonul 2020.
În 2020 Simona câștiga turneul de la Dubai, într-o finală spectaculoasă cu Elena Rîbakina, care avea să fie primească titlul de Meciul Anului. Era al 20-lea titlu obținut de sportivă.

Avea să urmeze pandemia și o pauză lungă de tenis.
La reluarea turneelor Simona avea să câștige un titlu la Praga, iar apoi la Roma, trofeu care îi lipsea din palmares și pe care și-l dorea foarte mult. Era titlul cu numărul 22 al Simonei și ultimul, până în acest moment.

La Roland-Garros, amânat în toamnă din cauza pandemiei, Simona avea să fie eliminată în optimi de poloneza Iga Swiatek, iar la US Open 2020 nu a participat tot din cauza pandemiei.
În 2021 Simona a jucat foarte puțin, din cauza unei accidentări suferite în turneul de la Roma. A ratat participarea la Roland Garros, Wimbledon și Jocurile Olimpice de la Tokyo și a ieșit din top 10 pentru prima dată după șapte ani. De altfel, Simona era sportiva în activitate cu cele mai multe săptămâni consecutive în top 10.
La US Open a fost eliminată de Elina Svitolina în optimi, dar a reușit câteva meciuri foarte bune, în care a jucat la un nivel ridicat, ceea ce a dar speranțe fanilor într-o revenire completă în circuit. De altfel, Simona a anunțat că va juca încă trei turnee în acest sezon: Indian Wells, Moscova şi Cluj-Napoca (Transylvania Open).
Momente de cumpănă în relația profesională dintre Simona Halep și Darren Cahill
Australianul Darren Cahill are o experiență bogată de antrenor și este unul dintre cei mai apreciați din circuit. Înainte de a lucra cu Simona Halep, i-a dus pe locul 1 mondial pe Andre Agassi și Lleyton Hewitt. Alături de Cahill, Lleyton Hewitt a devenit cel mai tânăr număr 1 mondial din istorie, iar Agassi a devenit cel mai vârstnic lider ATP.
Colaborarea lui Cahill cu Simona Halep a fost marcată de numeroase succese, dar și de momente mai tensionate, unele dintre ele desfășurate pe teren, în timpul meciurilor.
Șocul de la Miami 2017
Unul dintre ele s-a petrecut în 2017, în sferturile turneului de la Miami. Simona Halep a fost foarte nervoasă în timpul meciului cu britanica Johanna Konta. Antrenorul a încercat să o liniștească în pauze, iar discuțiile au fost destul de aprinse.
La prima intervenție de coaching, care a avut loc în timpul celui de-al doilea set, Halep şi-a certat antrenorul, cerându-i să nu mai dea din cap atunci când greșește.
După şanse ratate în cel de-al doilea set, pierdut la tie-break, românca l-a chemat din nou pe Cahill.
Simona Halep: „N-am ce să fac, acesta e caracterul meu. Joc slab, ridicol de slab.
Darren Cahill: Și cum rezolvi acest lucru?
Simona Halep: Nu am nicio șansă.
Darren Cahill: Ai câteva minute să scoți toată frustrarea din tine. Ce ar fi dacă ai încerca să ai o conversație cu cel care stă lângă tine? Ce ar trebui să-ți spună acea persoană? Ești la egalitate la seturi cu o jucătoare foarte bună și în mare parte în acest meci ai fost foarte bine. Poți să renunți, dar eu nu cred că este cazul.
Simona Halep: Tot timpul complic lucrurile.
Darren Cahill: Ei bine, Simo, acum ai șansă să faci diferența. Ai mai fost în această situație de multe ori și mereu ai pierdut. Acum ai o șansă să schimbi lucrurile, depinde doar de tine. Poți să mergi pe drumul acesta și e bine sau poți să tragi aer în piept, să-ți pui prosopul pe cap și să încerci să fii mai bună în astfel de situații. Ea a fost mai curajoasă, surprinde-mă și fii și tu la fel.
Simona Halep: Crezi că mai pot să câștig acest meci?
Darren Cahill: Cu siguranță!”
Britanica s-a impus până la urmă în acel meci cu 3-6, 7-6(7), 6-2, după două ore și unsprezece minute de joc.
Ulterior, Simona avea să dezvăluie că Darren a vrut să încheie colaborarea după incidentul de la Miami, iar acest lucru a reprezentat un şoc pentru ea şi a făcut-o să-şi schimbe atitudinea pe teren.
„După Miami, Darren a încetat să lucreze cu mine, pentru că era supărat. Nu pentru că am pierdut meciul, ci pentru atitudinea mea, a simţit că am renunţat. Atunci am început să lucrez mai mult la mentalitatea mea, la psihic. Astăzi am arătat o nouă Simo, care nu renunţă, deşi am pierdut greu setul doi. Sunt mândră că am reuşit să schimb totul în scurt timp. Acum doar vreau să rămân aşa şi să devin mai puternică. Nu vreau să pierd asta, pentru că personalitatea mea poate fi puţin nebună pe teren. Acum vreau doar să fiu calmă, pentru că atunci când sunt calmă pot vedea jocul şi ce face adversara. Astfel, pot juca un tenis mai bun. Îl admir şi îl respect pe Darren. Îi mulţumesc pentru decizia luată după Miami, a fost un şoc pentru mine şi nu m-am gândit decât că trebuie să schimb lucrurile”, a declarat Simona Halep după acel episod.
„It was like a shock.”@Simona_Halep talks about brief split with Coach @Darren_Cahill after Miami #RG17 pic.twitter.com/QS5xlvnH26— wta (@WTA) June 6, 2017
Finala pierdută la Roland Garros 2017, cel mai dificil moment
În 2020, Darren Cahill dezvăluia într-un interviu că momentul cel mai dificil din colaborarea cu eleva sa a apărut după finala de la Roland Garros 2017, pierdută de Simona în fața letonei Jelena Ostapenko.

„A fost extrem de neplăcut pentru amândoi. Sunt sigur că mai mult pentru ea decât pentru mine. Simona a visat mereu să câștige un Grand Slam, iar Parisul era un oraș apropiat de inima ei, pentru că a crescut pe zgură. Să aibă un set și un break și să lase meciul să-i scape printre degete… După meci a fost incredibil de dificil să gestionăm momentul. Rolul unui antrenor este să o readucă pe picioare, să-i readucă bucuria. A durat ceva, dar apoi a ajuns în sferturi la Wimbledon, a avut câteva șanse să ajungă pe locul 1 WTA și a reușit în cele din urmă în Asia”, a spus Darren Cahill.
Simona Halep era învinsă de Jelena Ostapenko, aflată atunci pe locul 47 WTA. Letona de 20 de ani, aflată la prima finală de Grand Slam, se impunea cu 4-6, 6-4, 6-3.
Sportiva noastră avea să câștige primul Grand Slam din carieră anul următor, tot la Roland Garros.
„Ultimele trei game-uri au fost o rușine!” Darren Cahill, criticat de presă pentru o intervenție dură la Turneul Campioanelor 2019
Antrenorul australian Darren Cahill a avut o intervenție dură în timpul unui on-court coaching, în timpul ultimului meci din Grupa Mov, la Turneului Campioanelor, dintre Simona Halep și Karolina Pliskova, pierdut de sportiva noastră în trei seturi. Discursul lui Cahill a fost criticat de oameni din tenis și de presă. Simona rata atunci calificarea în semifinale.
Simona Halep a pierdut primul set cu un neverosimil 0-6, în doar 20 de minute de joc, însă în al doilea set a avut o revenire spectaculoasă, și-a ridicat nivelul de joc și a câștigat cu 6-2. Sfaturile lui Darren Cahill de la on-court coaching au părut a o ajuta.

Românca a început și setul decisiv bine, a condus cu 2-0, după care Pliskova a câștigat trei game-uri la rând și a preluat conducerea, 3-2.
În acest moment, Darren Cahill a venit din nou la on court coaching și a avut o intervenție dură, în timp ce Simona se uita în jos fără a spune nimic: „Simo, uită-te la mine! Ultimele trei game-uri au fost o rușine! Haide! Nu poți câștiga acest meci dacă joci cum ai făcut-o în ultimele trei game-uri. Ai pierdut energie, joci scurt, faci altceva decât am stabilit. Uită de rezultat! Cum ai de gând să termini acest meci? Depinde de tine. Poți să termini cu energie, cu focus sau poți continua să faci ce ai făcut în ultimele trei game-uri și nu ai nicio șansă să câștigi. Dă-ți o șansă și revin-o în meci! Depinde de tine! Joci destul de bine ca să te pui într-o situație câștigătoare, poți să câștigi acest meci, am deplină încredere! Fiecare punct pe rând. Ai o alegere de făcut aici. Este despre cum ai de gând să te definești pe tine ca sportiv, ca și competitor. Nici nu e vorba despre rezultat aici, e vorba despre ceea ce s-a întâmplat în ultimele 15 minute.”

Intervenția nu a ajutat, următoarele două game-uri fiind câștigate tot de Pliskova, care a condus cu 5-2. Simona a reușit să recupereze două game-uri și, la 4-5, a servit pentru a rămâne în meci, însă a pierdut game-ul și meciul.
„Sunt sigură că am meritat asta, deoarece nu eram calmă. Am schimbat ceva în atitudinea mea. Toată lumea știe că lucrez la asta. M-am enervat pentru că am făcut asta. Cred că l-am enervat și pe Darren”, a declarat Simona, la conferința de presă de după meci.
Halep: „I’m pretty sure that I deserved it because I was not calm. I changed something in my attitude. Everyone knows that I’m working on that. I was a little bit pissed at myself that I did that. I’m sure that I made him pissed also.” #WTAFinals https://t.co/BactvdEgCT— WTA Insider (@WTA_insider) November 1, 2019
Publicația britanică The Guardian a criticat, într-un articol, intervenția dură a antrenorului australian: „Desigur, acest meci rămâne de neuitat pentru intervenția antrenorului lui Halep, Darren Cahill, care, după ce Pliskova a câștigat trei game-uri consecutiv pentru 3-2, a catalogat atitudinea Simonei drept „o rușine„. O decizie ciudată, după un game în care a luptat din greu și nici nu a părut că ajută prea mult. A fost o intervenție greu de privit.”

Darren Cahill, atac uluitor la adresa Simonei Halep, a titrat publicația australiană 7news.com.au. „Unul dintre cei mai respectați antrenori din tenis, australianul Darren Cahill, a fost sfâșiat pe rețelele sociale după ce a numit-o pe campioana de la Wimbledon o ‘rușine’, în meciul cu Pliskova, de vineri”, au scris australienii.
Și fosta jucătoare britanică de tenis Jo Durie a criticat, în comentariul meciului de la BT Sport, discursul lui Darren Cahill, pe care l-a catalogat drept „șocant și umilitor”. „Sunt momente când trebuie să te enervezi, dar cred că a fost prea mult”, a comentat Jo Durie.
Antrenorul britanic Nigel Sears a afirmat și el că discursul lui Cahill a fost prea dur: „Darren a avut dreptate în ce a transmis, dar a fost prea puternic felul în care a ales să o facă și cuvintele alese.”
După meci, Simona Halep nu a părut afectată de intervenția dură a antrenorului și a glumit pe Instagram, unde a postat o fotografie de la un on court coaching mai vechi.

„Nu e ușor să-l enervez, dar azi, în sfârșit, am reușit”, a scris Simona pe pagina de socializare.
Cahill a fost prezent la Turneul Campioanelor din 2019, deși oficial el nu mai era în acel moment antrenorul Simonei, aflându-se în pauza de un an pe care o luase din motive familiale. Cei doi anunțaseră însă că reiau oficial colaborarea din sezonul următor, 2020.
Nu, eu îți mulțumesc, Simo!
Presa internațională și fanii din toată lumea au reacționat după anunțul încheierii colaborării de lungă durată dintre Simona Halep și Darren Cahill.
„În fața adversității și a triumfului, Simona Halep și Darren Cahill au încheiat un parteneriat durabil și care schimbă jocul în circuit”, a scris wtatennis. „Sub tutela lui Cahill, Halep a evoluat nu doar ca joc, ci și mental. O personalitate ambițioasă, autocritică și tumultoasă la începutul carierei, Halep, cu îndrumarea și încurajarea lui Darren, a început să aibă o abordare mai holistică și mai înțelegătoare față de ea însăși”, mai notează publicația.
Pe rețele sociale, mulți au speculat că despărțirea profesională de Darren Cahill înseamnă că Simona va anunța în curând că se retrage. Sportiva, care împlinește pe 27 septembrie 30 de ani, a spus însă de mai multe ori că își dorește să mai joace 2-3 ani și să mai facă performanță, în măsura în care corpul și sănătatea îi vor permite.
„Mai vreau să joc doi-trei ani… trei ani cu puţin noroc. Să vedem cum o să fiu cu accidentările, îmi doresc tare mult să mai ajung în top 10, nu ştiu dacă se va mai întâmpla. Fac ce pot, de acum încolo ceea ce va veni este un bonus. Îmi place mult tenisul şi cred că pot să mai joc la nivel înalt. Anul viitor va fi un program încărcat, dar voi fi sută la sută pentru tenis. Anul acesta a fost greu din cauza accidentărilor, dar sper că anul viitor o să fiu sănătoasă şi o să joc tot ce îmi propun”, a declarat sportiva în urmă cu câteva zile, după căsătoria cu Toni Iuruc.
Nu a fost prima declarație de acest fel făcută de Simona. Și la întoarcerea de la Open-ul american a spus că intenționează să mai joace. „Este un an bun, cu evenimente plăcute, faptul că mi-am revenit, deşi nu prea credeam că o să mai joc anul acesta, este un semn bun, un lucru pozitiv. Faptul că pot să joc încă la un nivel foarte ridicat este un lucru pozitiv. Sunt fericită, sunt liniştită şi mă bucur de tenis. Tot ce vine de acum încolo este un bonus. Nu vreau să mă temperez din punct de vedere profesional, îmi doresc să mai joc încă câţiva ani la cel mai înalt nivel.”
Simona Halep mai poate face performanță, iar fanii din toată lumea așteaptă să o vadă din nou pe teren, jucând la cel mai înalt nivel și câștigând turnee. Pentru prima dată în ultimii șase ani va fi fără Darren alături.
Antrenorul australian, aflat în carantină în Australia la întoarcerea din Statele Unite, a reacționat la câteva ore după postarea Simonei: „Nu, eu îți mulțumesc, Simo, pentru că mi-ai permis să fiu alături de tine în această călătorie incredibilă. Îmi amintesc poza asta (de la Roland Garros 2018, n.r) de parcă ar fi fost ieri. Este doar una dintre multele amintiri grozave. Ești o jucătoare extraordinară, dar mai ales o persoană minunată și un prieten adevărat. Toate cele bune, Simo!”

Cei doi parteneri de cursă lungă pe terenul de tenis încheie astfel, cu mulțumiri reciproce și cuvinte emoționante, relația lor profesională, sintetizată perfect de Darren Cahill, la Australian Open 2020: „Vorbeam în majoritatea zilelor, chiar și anul trecut, când nu lucram împreună. Suntem prieteni. Așa cum am mai spus de multe ori, ea este cu adevărat parte din familia mea. Am crezut atunci că fac ceea ce trebuie pentru familia mea în urmă cu peste 12 luni, când am venit acasă și am spus: „Hei, copii, îmi iau un an liber de la serviciu și voi fi prin preajmă mai mult”. Atunci, fiica mea a început să plângă. Am crezut că este foarte fericită, dar ea era supărată că o părăsesc pe Simona. Asta înseamnă ea pentru familia mea”.