Simona Halep câștigă un set, dar pierde primul meci jucat la revenirea pe teren, în fața Paulei Badosa

20 martie 2024, 00:23 (actualizat 20 martie 2024, 09:50)

Simona Halep a revenit pe terenul de tenis după un an și jumătate de pauză, la turneul WTA 1000 de la Miami, având-o adversară pe spaniola Paula Badosa (80 WTA), care s-a impus în trei seturi, scor 1-6, 6-4, 6-3, după aproape două ore de joc.

Prezentă la turneu grație unei invitații (wild card), sportiva noastră, care nu are în acest moment clasament WTA, a câștigat entuziasmant primul set jucat la revenirea pe teren și s-a impus cu un categoric 6-1, deși serviciul i-a pus probleme de câteva ori.

În setul doi, care a fost mult mai echilibrat, jucătoarea spaniolă, fost număr 2 mondial, a reușit break-ul și s-a distanțat la 3-1.

Jucătoarea noastră a solicitat intervenția unui fizioterapeut la scorul de 5-3 pentru Badosa în setul al doilea, pentru o problemă la umăr.

Citește și: Simona Halep apare pe locul 58 pe site-ul Billie Jean King (fosta competiție Fed Cup). Este locul pe care românca îl ocupa în august 2023

Spaniola și-a adjudecat setul al doilea, fructificând a patra minge de set, cu scorul de 6-4, și a trimis meciul în set decisiv.

În setul trei, tot spaniola s-a distanțat prima, reușind un break, recuperat de Simona, ca românca să-și piardă din nou serviciul.

Badosa a obținut victoria după ce și-a adjudecat setul decisiv cu 6-3 și o va întâlni în turul secund pe favorita 2, Arina Sabalenka. Belarusa a luat decizia surprinzătoare de a nu se retrage din turneu, după ce partenerul ei de viață a murit la vârsta de 42 de ani, cauza probabilă a decesului fiind, potrivit poliției americane, sinuciderea.

Simona Halep a încheiat meciul cu 5 aşi şi cu nu mai puţin de 10 duble greşeli, în timp ce Badosa a avut 5 aşi şi 6 duble greşeli. Jucătoarea spaniolă a reușit mai multe lovituri direct câştigătoare, cu 35, față de 18 Simona, dar a avut şi mai multe erori neforţate, 53-39.

Halep, care începe de la zero în clasamentul WTA, câștigase ambele meciuri anterioare cu Badosa, impunându-se în turul al doilea la Madrid, cu 6-3, 6-1, iar apoi la Wimbledon, în optimi, cu 6-1, 6-2.

Pentru participarea la turneu, Simona Halep va primi un cec de 23.250 de dolari şi 10 puncte WTA, care îi vor permite să figureze oficial în clasamentul WTA publicat de la 1 aprilie.

Simona, susținută de români în tribune

Simona a fost susținută din tribune de numeroși fani români.

Campioana noastră nu are în acest moment un antrenor și este însoțită la turneu de un preparator fizic și de sparring partner.

La meciul cu Badosa a asistat și fostul jucător Horia Tecău, căpitanul nejucător al echipei României de Billie Jean King Cup, care o antrenează în prezent pe Ana Bogdan.

La două dintre antrenamentele Simonei de la Miami a participat și fostul său antrenor, Darren Cahill.

Simona a revenit pe teren după 569 de zile de pauză și după ce a câștigat recursul la TAS

Simona Halep, dublă campioană de Mare Șlem (Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019) și fost lider mondial, nu a mai jucase un meci oficial din 29 august 2022, când era învinsă de ucraineanca Daria Snigur cu 6-2, 0-6, 6-4, în primul tur la US Open.

Ulterior, românca a fost depistată pozitiv la un control antidoping efectuat la turneul newyorkez și suspendată 4 ani de ITIA (Agenția Internaționale pentru Integritatea Tenisului).

Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv a redus, într-o decizie făcută publică la începutul lunii martie, suspendarea pentru dopaj a jucătoarei Simonei Halep de la 4 ani, la 9 luni. Decizia, care este definitivă, a făcut ca sportiva să se poată întoarce imediat pe teren.

Simona Halep a putut să demonstreze prin acte medicale că modificările din proba de sânge de pe pașaportul biologic au fost date de o intervenție chirurgicală. „Sunt și am fost întotdeauna o sportivă curată. Adevărul a învins, chiar dacă a durat mult mai mult decât mi-aș fi dorit” a transmis Simona Halep după aflarea verdictului.

După ce a ascultat mărturia Simonei, precum și mărturiile a numeroși experți științifici, Comisia TAS a respins în unanimitate acuzația de dopaj sanguin și a constatat în unanimitate că roxadustat din proba de urină din 29 august 2022 provenea dintr-un supliment contaminat. Doamna Halep a inițiat deja un proces împotriva companiei de suplimente Schinoussa„, au arătat avocații Simonei Halep, după verdict.

Simona Halep a revenit după ce fusese suspendată patru ani pentru dopaj

Simona Halep a fost găsită dopată cu Roxadustat la US Open, în 2022, şi a fost suspendată un an mai târziu de către Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului.

Halep a susţinut tot timpul că este nevinovată şi că ar fi luat suplimentul care conţinea substanţa interzisă la indicaţiile echipei ;i antrenorului său, Patrik Mouratoglou. De altfel, acesta a recunoscut anul trecut în noiembrie că el este cel care i-a dat fostului lider mondial suplimentul contaminat.

ITIA a precizat că un tribunal independent a suspendat-o pe fosta lideră mondială pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Prima încălcare a regulamentului în cazul Simonei Halep (32 ani), dublă campioană de Mare Şlem (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019), este legată de identificarea substanţei interzise roxadustat la US Open în 2022, în urma unui test antidoping în timpul competiţiei, iar a doua este legată de neregularităţile din paşaportul său biologic (ABP).

CITEȘTE ȘI: Simona Halep a primit o suspendare din tenis de patru ani, în cazul de dopaj. Sportiva a atacat decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Tribunalul independent stabilit de Sport Resolutions s-a reunit pe 28 şi 29 iunie 2023, la Londra, şi a audiat experţi ştiinţifici care au depus mărturie în favoarea româncei, care a vorbit şi ea în faţa tribunalului, se arată în comunicatul ITIA.

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a decis că jucătoarea a comis ”violări intenţionate” ale Regulamentului Antidoping potrivit articolului 2 din TADP: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite