Sezonul rece, sezonul incendiilor. Improvizațiile făcute la instalațiile de încălzire și neîntreținerea sobelor, principalele cauze

2 decembrie 2023, 18:14 (actualizat 6 decembrie 2023, 08:05)

Alerta s-a dat după un apel la 112 care anunța că o casă arde în sectorul 5 din Capitală. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale de stinge a incendiilor. Acoperișurile a patru case au ars aproape complet. De vină, spun vecinii, ar fi o sobă improvizată într-una dintre case, de la care s-ar fi extins focul.

Sublocotenent Ana Covaşniuc, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov: Incendiul s-a manifestat la acoperișurile caselor, în poduri sunt depozitate materiale combustibile.

O dată cu venirea iernii, pompierii atrag atenția că a crescut riscul de incendiu. Oamenii fie fac improvizații la sistemele de încălzire, fie nu le întrețîn corespunzător. În comună Osica de Sus, județul Olt, două persoane au murit după ce centrală pe care o racordasera la o butelie cu gaz, a explodat după ce a fost pusă în funcțiune.

Astfel de tragedii pot fi evitate, susțin specialiștii, dacă sunt respectate regulile. În primul rând, revizia centralelor trebuie făcută la timp și instalate detectoare de fum în locuința. În cazul, caselor dotate cu sobe oamenii trebuie să fie atenți să nu depoziteze materiale inflamabile lângă sobe. Focul din sobe ar trebui supravegheat în permanentă iar coșurile de fum curățate de o persoană autorizată.

Mircea Bălșoianu, maestru coşar: Lipsa mentenanței documentate, adică profesioniștii care, pe lângă muncă de curațire, fac și muncă de informare, în urmă unei inspecții vizuale pe tot ce înseamnă sistem de încălzire, racordare la coșul de fum și coșul de fum în sine.

Dorin Jipa, preşedinte, Asociaţia Coşarilor Bacău: Din păcate majoritatea utilizează această metodă cu motorină sau cu ciucălăi de la porumb înmuiați în motorină și pune acolo. Câteodată focul nu se aprinde. Există pericolul să se gazeze soba și după aia când merge cu un chibrit sau ceva atunci să facă explozie, se autoaprinde soba și coșul de fum. Sunt plicuri sau pătrățele de aprins focul pentru grătar cu care se poate aprinde în bună regulă focul cu ele fără nici o problema, adică în siguranță.

Coșurile de fum ar trebui curățate cel puțin odată pe an. În cazul în care simțiți miros puternic de fum, apelați Serviciul Unic de Urgență 112.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Incendiu puternic la o fabrică de mobilă din Bocşa, județul Caraș-Severin

Incendiu la un vagon de tren în Titu. Pasagerii au fost evacuaţi