Serviciile de informaţii de la Kiev: La bordul avionul prăbuşit miercuri în Rusia ar fi trebuit să fie oficiali ruşi. Cutiile negre ale aparatului au fost recuperate

25 ianuarie 2024, 19:01 (actualizat 25 ianuarie 2024, 20:10)

Ucraina susţine că în avionul prăbuşit ieri în Rusia nu ar fi fost 65 de prizonieri ucraineni, aşa cum pretinde Moscova. Serviciile de informaţii de la Kiev spun că la bord ar fi trebuit să fie mai mulţi oficiali ruşi, însă agenţii FSB i-au oprit în ultimul moment să urce in avion. Preşedintele Ucrainei face apel la deschiderea unei anchete internaţionale. Volodimir Zelenski i-a convocat pe şefii armatei pentru a da detalii despre incidentul din Rusia.

Mai mulţi oficiali ruşi ar fi trebuit să fie în avionul Iliushin 76, prăbuşit la Belgorod, însă în ultimul moment serviciile de securitate FSB le-au interzis să urce la bord, scrie presa ucraineană. Mai mult, oficialii de la Kiev spun că nu sunt dovezi că în avion s-ar fi aflat 65 de prizonieri de război ucraineni, aşa cum insistă Moscova.

Avocatul Poporului din Ucraina, Dmitro Lubinets: Potrivit informaţiilor mele, nu pot răspunde afirmativ că acolo chiar erau prizonieri de război.

Preşedintele ucrainean a solicitat o anchetă internaţională în cazul prăbuşirii aparatului.

Presa de la Kiev susţine că avionul Iliushin 76 al ruşilor era folosit pentru transportul de rachete S 300 spre front.

Volodimir Zelenski: Serviciul de Securitate al Ucrainei investighează toate circumstanţele. Am instruit Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei să le ofere partenerilor noştri toate informaţiile de care dispune Ucraina. Statul nostru va insista asupra unei anchete internaţionale.

Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului susţine demararea unei anchete internaţionale în acest caz, dar cu accent pe implicarea Ucrainei în incident.

Autorităţile ruse susţin că au informat partea ucraineană cu 15 minute înainte ca avionul să se apropie de regiunea Belgorod.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvânt al Kremlinului a calificat catastrofa aviatică de ieri drept un act monstruos şi a remarcat că este greu de spus în noile condiţii, când vor fi reluate discuţiile privind schimburile de prizonieri

Însă Kievul spune că nu a primit nici o informare din partea Rusiei. Purtătorul de cuvânt al serviciilor ucrainene de informaţii dezvăluie că alte două avioane ruseşti se aflau în apropierea celui care s-a prăbuşit. 

În timp ce ministrul rus de Externe a cerut convocarea unei şedinţe la ONU, oficialii americani s-au abţinut de la comentarii pe tema incidentului din Belgorod.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate: Nu avem suficiente informaţii pentru a comenta despre prăbuşirea avionului, am văzut rapoarte, încercăm să obţinem mai multe informaţii, dar ar fi imprudent din partea mea să fac speculaţii.

Agenţia Reuters anunţă ca au fost recuperate cele doua cutii negre ale aparatului Iliushin 76 prăbuşit la Belgorod. Acestea vor fi examinate de autorităţile ruseşti.

Pe de altă parte, drone ucrainene au lovit o rafinărie din sudul Rusiei, au confirmat pentru agenţiile internaţionale de presă surse de la Kiev. Atacul a declanşat un incendiu la instalaţiile de unde se exportau produsele petroliere. Nu au existat victime în urma bombardamentului.

La rândul său, armata rusă a bombardat oraşul ucrainean Odesa şi a distrus blocuri de locuinţe şi instalaţiile dintr-o zona industrială. Cel puţin şase persoane au fost rănite în atac, susţin oficialii ucraineni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă