Semnal de alarmă | Explozie de enteroviroze și risc de meningită virală. Cei cu imunitate slăbită pot ajunge la complicații

8 august 2023, 20:13

O femeie și fiica ei s-au confruntat cu o astfel de problemă. Fetița, în vârstă de 3 ani, și-a revenit rapid, dar pe mama ei nu a ajutat-o tratamentul de acasă. La Institutul „Matei Balş” a ajuns foarte deshidratată și i s-a pus o perfuzie.

Medicii de la Institutul Matei Balș văd zilnic, la camera de gardă, în sezonul cald, zeci de pacienți cu gastroenterocolite. Numărul cazurilor s-a dublat faţă de celelalte perioade ale anului. La copii descoperă uneori și meningită cauzată de enterovirusuri care migrează prin sânge de la sistemul digestiv la nivelul sistemului nervos central.

Între ei a fost şi un copil de 6 ani, care iniţial a avut greaţă, vărsături şi diaree. A ajuns la spital când au apărut semnele de meningită, care este o inflamație a membranelor care acoperă creierul și măduva spinării.

Cei afectaţi au dureri mari de cap, încep să verse fără să le fie greaţă, nu suportă lumina şi le este greu să apropie bărbia de piept. La „Matei Balş”, medicii le fac o puncţie lombară pentru o analiză PCR care poate detecta mai multe bacterii, virusuri şi fungi din lichidul cefalo-rahidian. La copil, meningită era de la un enterovirus.

dr. GABRIEL NISTOR – medic infecționist, Institutul „Matei Balș” București: A evoluat foarte bine şi pacientul a mers acasă. La copil, cele mai multe sunt meningitele virale, undeva la 70 – 80 la sută din meningite, iar din acestea, 40-50 la sută sau poate mai bine sunt date de enterovirus. E perioada specifică pentru aşa ceva.

Cei mai mulţi au forme ușoare de infecţie digestivă. Sugarii, vârstnicii şi cei cu imunitatea slăbită de la cancer sau alte boli ori de la prea mult stres riscă să ajungă la deshidratare severă şi la complicații grave.

dr. ADRIAN MARINESCU medic primar infecționist, director medical, Institutul „Matei Balș”: De la complicaţii în sfera renală până la infecţie generalizată, adică poţi să ai un sepsis cu punct de plecare digestiv care să ducă şi la complicaţii la nivelul sistemului nervos şi complicaţii pulmonare, etc. Până la urmă e o degringoladă şi o afectare a întregului organism în condiţiile în care vorbești de o infecţie digestivă care nu e tratată la timp.

Pentru a evita îmbolnăvirea, mâinile, fructele şi legumele trebuie spălate bine, iar alimentele – ferite de căldură, pentru a nu se altera.

SIMPTOMELE MENINGITEI

– Dureri mari de cap
– Vărsături în jet neprecedate de greață
– Fotofobie
– Dificultate în a apropia bărbia de piept

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite