Semnal de alarmă | Dunărea a atins cel mai scăzut debit din ultimele trei decenii. Efecte dramatice în domeniul energetic
Debit istoric minim pe Dunăre, care la intrarea în țară, la Baziaș, a măsurat puțin peste 2000 metri cubi pe secundă, valoare care nu s-a mai înregistrat de 30 de ani în această perioadă. Efectele se văd în economie, unde a scăzut dramatic producția de energie hidro, în timp ce navigația se desfășoară cu dificultate. Din cauza pragurilor de nisip, există pericolul ca navele să rămână blocate, astfel că se navighează cu restricții de tonaj.
2140 mc/s a fost debitul Dunării la intrarea în țară, la Baziaș. Specialiștii vorbesc de un minim istoric pentru luna iulie din ultimele trei decenii și estimează că situația nu se va îmbunătăți în următoarele zile.
Daniela Zglimbea, director, Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți: Tendința este de scădere, până la 2100 mc/s până la data de 8.07. Este un debit mic față de debitul multianual al lunii iulie: 5160 mc/s.
Scăderea nivelului Dunării are efecte dramatice în domeniul energetic. Producția la cele două hidrocentrale de pe fluviu a scăzut la o treime din capacitatea maximă. Și navigatorii au probleme, pentru că navele pot eșua în pragurile de nisip.
Cristinel Popescu, inginer Hidroserv: Porțile de Fier produce puțin mai mult decât jumătate din toată producția hidro. Spre norocul nostru, nu avem consum. Totuși, capacitatea de producție a României rămâne în continuare foarte scăzută.
Dumitru Câiniceanu, director, Căpitănia Turnu-Severin: Autoritățile au emis avize către navigatori pentru a anunța navele să-și regleze pescajele în funcție de cotele existente. La momentul de față, navigația se desfășoară în condiții normale, la un pescaj de 2 metri.
În județul Dolj nici nu se mai poate iriga, din cauza că Dunărea a scăzut sub nivelul de captare. Agricultorii se tem că ar putea fi afectat prețul grâului.
Nicolae Stroescu, fermier: Nu se mai pot încărca cereale în port, respectiv în Portul Calafat, care e cel mai aproape. Nivelul Dunării la dana portului a scăzut sub un metru și jumătate. Se va muta transportul pe CFR, care este mult mai scump, și astfel se va reflecta în preț.
Din cauza debitului scăzut a fost oprită și navigația BAC-ului dintre România și Bulgaria, la Bechet. Deocamdată, se mai poate naviga, însă dacă fluviul va continua să scadă, și aici vor fi probleme. Și pescarii se plâng de nivelul Dunării.
Specialiștii spun că, dacă debitul Dunării va scădea sub 2000 mc/s, navigația va avea și mai mult de suferit.