Şeful Pentagonului: Alianţa Japonia-SUA va rămâne piatra de temelie a securităţii în Indo-Pacific

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth / Foto: Profimedia Images
29 martie 2025, 12:11 (actualizat 29 martie 2025, 16:54)

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat sâmbătă că alianţa de securitate dintre ţara sa şi Japonia „va continua să fie piatra de temelie a păcii şi prosperităţii” în Indo-Pacific. Declarația a fost făcută la un eveniment dedicat împlinirii a 80 de ani de la Bătălia de la Iwo Jima, informează EFE.

Şeful Pentagonului a lăudat astfel importanţa legăturilor de apărare dintre cele două ţări, care au purtat o bătălie sângeroasă la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul actual de tensiuni din regiune şi incertitudine în jurul politicii externe a administraţiei Donald Trump.

Hegseth a descris insula cunoscută sub numele de Iwo Jima (numele său oficial în japoneză este „Ioto”) drept „teritoriu sacru”, deoarece a fost scena unei bătălii în care au luptat 80.000 de soldaţi din ambele părţi, dintre care „mai mult de 26.000 au pierit”.

Actuala alianţă dintre Japonia şi Statele Unite „onorează memoria acelor bărbaţi curajoşi din 1945” şi arată „că duşmanii de ieri pot deveni prietenii de mâine”, a spus Hegseth, în discursul său.

Această alianţă „a fost piatra de temelie a libertăţii, prosperităţii, securităţii şi păcii în Indo-Pacific şi va continua să fie aşa datorită celor mulţi care şi-au dat viaţa pentru pacea de care ne bucurăm astăzi”, a adăugat el.

La eveniment au participat premierul japonez Shigeru Ishiba, ministrul Apărării, generalul Nakatani, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi veterani de război japonezi şi americani.

Aceasta este prima vizită a lui Hegseth în Japonia, de la preluarea mandatului în ianuarie, şi face parte din turneul în Asia şi Pacific al secretarului Apărării. În cadrul acestui turneu, Hegseth a vizitat Hawaii, Guam şi Filipine.

Bătălia de la Iwo Jima este considerată una dintre cele mai sângeroase ale campaniei din Pacific din Al Doilea Război Mondial, cu peste 6.800 de morţi în rândul trupelor americane şi mai mult de 18.000 în tabăra japoneză, în cele 5 săptămâni în care a durat.

Capturarea acestei insule mici, îndepărtate şi foarte fortificate, la 26 martie 1945, a fost considerată o mişcare cheie în înaintarea forţelor aliate în Pacific, în vederea invadării teritoriului principal al arhipelagului nipon, deşi importanţa strategică a bătăliei este încă dezbătută de experţi.

Pentagonul a anunţat că obiectivul turneului lui Hegseth este de a „întări securitatea regională” într-un moment în care Statele Unite „profită de o cooperare fără precedent cu naţiuni care au aceleaşi opinii”.

Totuşi, Donald Trump a criticat faptul că acordul bilateral de securitate dintre Statele Unite şi Japonia, în vigoare din 1960, nu include apărarea reciprocă. Potrivit relatărilor din presa americană, Trump în considerare abandonarea unui plan de consolidare a prezenţei militare americane în Japonia, ca parte a strategiei de unificare a comenzii ambelor forţe.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite