Șeful Frontex spune că oprirea migrației este imposibilă. „Este un fenomen global și trebuie să îl gestionăm”

Oprirea migrației este imposibilă, spune șeful Frontex/Profimedia Images
7 februarie 2024, 18:06

Imigrația neregulată către UE din Africa de Vest a crescut de peste zece ori în ianuarie, potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, Frontex care se așteaptă ca sosirile generale să crească în 2024 și afirmă că oprirea completă a deplasării persoanelor este imposibilă, transmite Reuters.

Directorul executiv al Frontex, Hans Leijtens, a făcut declarații la Varșovia, înaintea unei călătorii a șefului executiv al UE și a prim-ministrului spaniol joi în Mauritania, devenită de curând un punct important de plecare către Europa.

Oprirea totală a imigrației neregulate nu este realistă

Întrebat despre alegeri parlamentare europene din iunie, în cadrul cărora imigrația este o problemă principală, Leijtens a declarat pentru Reuters că oprirea totală a imigrației neregulate nu este realistă. „Imigrația este un fenomen global. Trebuie să gestionăm imigrația pentru că nu putem face față imigrației necontrolate în Europa,” a spus el. „Dar o oprire completă – eu cred că asta este foarte dificil, ca să nu spun imposibil.”

CITEȘTE ȘI: Grecia, condamnată de CEDO pentru deschiderea focului de armă asupra unei ambarcaţiuni cu migranţi

Leijtens a declarat că gestionarea ordonată a frontierelor externe ale blocului este o parte importantă a unui „portofoliu european” mai larg necesar pentru a face față provocării și a subliniat necesitatea de ajutor pentru dezvoltare și alte tipuri de ajutor dinspre UE către țările respective.

În 2023, au fost 380.000 de traversări neregulate ale frontierelor

Anul trecut, Frontex a înregistrat 380.000 de traversări neregulate ale frontierelor, cel mai mare număr din 2016. A fost al doilea an consecutiv de creștere de la minimele din pandemia COVID din 2020, o tendință pe care Leijtens a văzut-o menținându-se în 2024.

„Nu cred că va exista o nouă tendință în ceea ce privește scăderea cifrelor,” a spus el, adăugând că se așteaptă ca mai mulți oameni din Africa subsahariană să încerce să ajungă în Europa, în timp ce situația palestinienilor care fug din Gaza este nesigură.

„Nu vreau să sune foarte alarmist, dar cred că este o presupunere care se poate dovedi corectă”, a mai spus șeful Frontex.

Peste 3.700 de migranți au murit în drum spre Europa anul trecut

Cei care fug de războaie au dreptul la azil în UE, care a adăpostit milioane de ucraineni care fug de invazia Rusiei începând din 2022. Africanii sunt în mare parte văzuți ca migranți de muncă, iar blocul vrea să pună sub o strânsă supraveghere sosirea acestora.

Potrivit datelor din ianuarie ale Frontex consultate de Reuters înainte de publicarea oficială, ruta Atlanticului a fost cea mai aglomerată cale de migrație neregulată către UE, reprezentând aproape jumătate din totalul de aproape 14.000 de sosiri în ultima lună.

CITEȘTE ȘI: Aproape 1.000 de migranţi şi refugiaţi au murit în 2023 în încercarea de a ajunge în Europa via Mediterana centrală

În total, sosirile neregulate au scăzut marginal față de anul precedent și cu o treime față de decembrie, arată datele, cu lunile de iarnă în care în mod obișnuit se înregistrează scăderi. În schimb, vara se întâmplă invers.

Datele ONU arată că peste 3.700 de migranți au murit în drum spre Europa anul trecut. unele dintre cele mari dezastre au avut loc în largul orașului de pe litoralul italian Steccato di Cutro și pe insula grecească Pylos.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite