Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a ajuns în China
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a ajuns astăzi în China, principalul partener diplomatic şi economic al Moscovei. izita a fost anunțată duminică, când Bloomberg a dezvăluit că Beijingul furnizează informații geospațiale Moscovei pentru a o ajuta în tacticile de război din Ucraina.
Ministerul rus de Externe a anunţat pe reţeaua X că Serghei Lavrov a aterizat la Beijing.
Demnitarul rus va rămâne până marţi în capitala chineză, unde urmează să se discute cu omologul său, Wang Yi, potrivit unui comunicat anterior al ministerului rus.
În cadrul vizitei este planificat un schimb aprofundat de puncte de vedere pe un anumit număr de teme fierbinţi, printre care criza ucraineană şi situaţia din regiunea Asia-Pacific, a anunțat biroul lui Lavrov. Beijingul a precizat că vizita este efectuată la invitația șefului diplomației chineze.
Potrivit surselor Bloomberg, pe fondul noilor semnale de cooperare aprofundată între cele două țări, China a furnizat Rusiei imagini din satelit în scopuri militare, microelectronică și mașini pentru construirea de tancuri.
Relații tot mai apropiate între Moscova și Beijing
De la declanşarea atacului Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022, relaţiile dintre Moscova şi Beijing s-au întărit considerabil.
În timp ce China încearcă să creeze o imagine de neutralitate în ceea ce privește invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, își adâncește o alianță profundă cu Moscova, în ceea ce Xi Jinping și Vladimir Putin au numit o prietenie „fără limite” înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing.
În martie 2023, Xi Jinping a vizitat Moscova, reafirmând, alături de Vladimir Putin, „prietenia fără limite” dintre ţările lor, care denunţă hegemonia occidentală pe scena internaţională.
Citește și: Rusia, Iran şi China desfăşoară exerciţii cu nave de război în Golful Oman
Preşedintele rus a mai discutat cu omologul său chinez şi în cadrul forumului Noile Drumuri Mătăsii la Beijing, în octombrie.
China, care de doi ani a devenit principalul partener economic al Rusiei, pledează pentru o rezolvare politică pentru a pune capăt luptelor.
Beijingul este îndemnat frecvent de occidentali să joace un rol mai activ în reglementarea ostilităţilor, prin folosirea influenţei sale asupra Moscovei.
În ciuda sancțiunilor internaționale, China și Hong Kong au devenit porți de acces cheie pentru Moscova la cipuri și circuite integrate necesare industriei de armament.
Statele Unite au avertizat sâmbătă companiile chineze că vor suporta „consecințe semnificative” dacă vor ajuta Rusia.
Avertismentul a venit de la secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, aflată în vizită la Beijing.
Secretarul de stat Antony Blinken avertizase joi, de la sediul NATO, că Beijingul continuă să furnizeze materiale pentru a sprijini baza industrială de apărare a Rusiei.
Mai mulți oficiali au confirmat recent pentru publicația Politico faptul că Beijingul vrea să convingă Europa să permită Rusiei să participe la viitoarele discuții de pace.
