Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung, primul document scris în limba română, va fi expusă în premieră

10 mai 2022, 14:23

În Casa Sfatului din Brașov a fost amenajată o expoziție care prezintă povestea Scrisorii lui Neacşu, cea mai veche scriere în limba română, cu o vechime de jumătate de mileniu. Documentul cu o istorie fascinantă a fost descoperit de arhivarul orașului Brașov, Friedrich Stenner, în anul 1894, alături de alte acte importante. Arhivarul și-a dat seama de valoarea lor și a cerut Academiei Române să le studieze. Scrisoarea a fost valorificată și publicată în mediul științific, după care a trecut printr-o adevărată aventură.

După mai bine de o sută de ani de la descoperirea ei, scrisoarea lui Neacșu s-a întors la Casa Sfatului. Peste două săptămâni va ajunge din nou în depozitul Serviciului Județean Brașov al Arhivelor Naționale, unde este păstrat în condiții speciale de conservare.

În epistola scrisă în 29 sau 30 iunie 1521 negustorul român Neacşu din Țara Românească îl avertiza pe conducătorul sas al Brașovului că turcii pregătesc o invazie a Transilvaniei. Documentul atestă o veche colaborare româno-germană, care se păstrează și în prezent.

Scrisoarea lui Neacşu a fost adusă de la sediul Arhivelor Naționale la Casa Sfatului din Brașov cu un transport special protejat de jandarmii brașoveni. Aceștia vor păzi documentul și în următoarele două săptămâni după care se va întoarce în locul de depozitare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite