Școli încremenite în timp și nepăsare: cu toalete în curte, fără apă curentă și fără o banală igienizare
Începe școala peste o săptămână și, ca în fiecare toamnă, clădirile sunt încă în șantier sau au rămas în secolul trecut, cu toalete insalubre în curte. În vacanța de vară, lucrările s-au mișcat cu încetinitorul sau deloc.
Sunt șantiere care au început și cu cinci ani în urmă. Așa este școala din satul ieşean Buda, unde acum 5 ani un copil a murit înecat în hazna.
Totul este la fel de rudimentar și acum acolo. Și nimeni nu a plătit pentru asta. Informații care vă pot afecta emoțional!
În 2019, Dănuț avea 3 ani când a căzut în fosa septică a școlii din localitatea ieșeană Buda. Haznaua nu era acoperită, iar copilul a alunecat și s-a înecat. Nimeni nu a răspuns în fața legii pentru tragedia de atunci.
Reporter: Nu a făcut nimeni nimic?
Gheorghe Silică, tatăl copilului decedat în 2019: Nu. Doar s-a făcut gard în noaptea aia. Adică copilul meu era în sicriu și în noaptea aia s-a făcut.
Unitatea de învățământ a rămas încremenită în timp și nepăsare. Copiii vor merge și anul acesta la școală fără o toaleta funcțională, fără apă curentă, fără o banală igienizare.
Oamenii din sat admit că nu sunt condiții, însă aceeași sărăcie este de cele mai multe ori și acasă, iar copiii trebuie să învețe undeva, spun părinții.
Primarul comunei are și explicația pentru faptul că până acum nu s-a făcut nimic.
Vasile Butnaru, primar, comuna Brăieşti: Proiectul care acum este în execuție e depus la CNI, din 2019. Atâta a durat că să înceapă execuția lui. Din păcate. Cinci ani, da.
În Cluj-Napoca, multe școli au intrat în lucrări de modernizare, care nu vor fi finalizate până la sfârșitul săptămânii.
În toate cele 73 de clădiri destinate învățământului, din municipiul Cluj Napoca, au fost desfășurate lucrări de reparații, însă în 32 dintre acestea sunt în desfășurare ample proiecte finanțate prin PNRR, cu termen de finalizare anul 2026, așa că aici elevii sunt nevoiți să învețe în alte spații.
Marinela Marc, inspector şcolar general, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj: Fie se lucrează parțial și unele școli vor funcționă în două schimburi, fie anumite niveluri de clasă, primar sau gimnazial, au fost relocate în spații disponibile.
În județul Cluj, din aproximativ 800 de scoli, internate, ateliere sau cantine, aproape 140 nu au avize ISU pentru securitate la incendiu, iar 39 de clădiri nu au autorizație sanitară din cauza lipsei apei potabile.