Propuneri: Scad drastic subvențiile la programele Rabla și Casa verde fotovoltaice. Valoarea ecotichetului pentru maşinile verzi, redusă de cinci ori

Propunerile făcute de Finanțe pentru înjumătățirea primelor și a valorii tichetelor Rabla în 2024 au stârnit nemulțumiri în rândul constructorilor de mașini din România. Şi dezamăgire printre cei care plănuiau să-și cumpere o maşină nouă anul viitor. Sumele reduse la jumătate apar în varianta inițială, făcută publică ieri, a așa-numitei ordonanțe trenuleț, cu măsuri de austeritate. Negocieri au fost până în ultima clipă la Guvern și, potrivit unor informații neoficiale, valoarea tichetelor ar putea rămâne la fel că până acum.
În varianta inițială, Ministerul Finanțelor a propus pentru Rabla Clasic reducerea primei de casare la jumătate, adică de la 7.000 la 3.500 de lei.
Constructorii auto din România, producătorii și importatotrii au criticat măsura.
Adrian Sandu, secretar general ACAROM: Aduce o puternică lovitură pieţei de vehicule noi din România. Schimbarea prognozată va duce la o lipsă de atractivitate a acestor programe.
Tot de anul viitor, potrivit unor informații neconfirmate oficial, pentru două rable date la casat, prima propusă este de 5.000 de lei, față de 10.000 cât a fost anul acesta. Cel mai probabil, nu vor mai putea fi cumulate bonusuri suplimentare, cele de 1.500 de lei, în funcție de anumite criterii pentru noua maşină.
Tanczos Barna, fost ministru al Mediului: Va destabiliza complet piaţa de maşini cu motoare cu ardere internă clasice, pentru că reducerea la 3.500 a primei pentru maşinile casate nu îşi va face efectul în ceea ce priveşte lupta împotriva second hand-urilor.
Și pentru maşinile verzi au fost propuse reguli noi. De exemplu, valoarea ecotichetului ar fi urmat să scadă de 5 ori, de la 10.000 de euro, la doar 2.000.
Adrian Mitrea, jurnalist auto: Din start, clienţii care îşi vor permite o maşină electrică vor fi ceva mai puţini. Pe de altă parte, mă aştept şi la nişte reaşezări de preţuri. Reducerea reală pentru client nu a fost niciodată 10.000 de euro.
Finanțele au venit cu propuneri similare, de înjumătățire a subvenției, și pentru programul Casa Verde Fotovoltaice.
Dan Tudose, manager companie panouri fotovoltaice: Este o măsură proastă, avem nevoie de măsuri care să încurajeze producţia. Cu o subvenţie de 10.000 de lei, doar 10.000 de lei, putem să instalăm sisteme fotovoltaice mai mici. Aşteptăm o dată de începere. Înţelegem că subvenţia a scăzut, dar care este data de începere, pentru că, iată, 2023, a fost un an fără instalări de sisteme fotovoltaice prin programele de subvenţionare care aveau 20.000 de lei subvenţie.
Mihnea Matache, activist mediu, Greenpeace România: Ambiţia, de fapt, ar trebui să se investească mai mult în panouri fotovoltaice, românii au arătat că sunt dispuşi şi dornici să-şi instaleze panouri fotovoltaice, dar iată că Guvernul pune o frână foarte bruscă programului şi riscăm să întârziem un proces foarte necesar.
Ordonanţa privind măsurile fiscal bugetare urmează să fie aprobată în şedinţa de Guvern.