Salariul minim va crește la 3000 de lei din 2023, din care 200 lei scutiți de impozit. Salariul minim în construcții crește la 4.000 de lei
ACTUALIZARE Guvernul a confirmat, într-un comunicat, „majorarea salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.”
”Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
La reuniunea de astăzi a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.
ACTUALIZARE După două ore de negocieri la Guvern, patronatele susțin că au ajuns la un numitor comun – salariul minim va crește de la începutul anului viitor la 3 mii de lei, 200 de lei nu vor fi impozitați, iar salariul minim în construcții va crește la 4 mii de lei. Ministerul Muncii și sindicatele nu au confirmat că s-a ajuns la înțelegere.
––––––––––––––––––––––––––––-
Creşterea salariului minim e încă în discuție. Majorarea se va aplica de la 1 ianuarie, iar guvernul le-a propus sindicatelor şi patronatelor o valoare de 3000 de lei. În plus, 200 de lei vor fi obligatoriu scutiţi de taxe, după cum a anunțat ministrul Finanțelor. O decizie a fost amânată pentru astăzi, după o nouă întâlnire în trei: guvern, sindicate, patronate.
Vlad Ungar a relatat pentru Telejurnalul de la ora 14.00: „La ședința Consiliului Tripartit participă reprezentanții patronatelor, ai sindicatelor, dar și premierul Nicolae Ciucă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și ministrul Muncii, Marius Budăi. E o întâlnire importantă, fiindcă va trebui luată o decizie crucială pentru români: creșterea salariului minim. 1,3 milioane de salariați din România sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Trebuie ca această decizie să fie luată cât mai repede, pentru că, în funcție de asta, se va stabili bugetul pentru anul viitor, iar cei de la ministerul Finanțelor vor ști cu exactitate cât bani vor aloca. Există o propunere oficială deja făcută de ministerul Muncii printr-un proiect de act normativ, de hotărâre de guvern, de creștere a salariului minim la 3000 de lei. Și patronatele, și sindicatele sunt de acord cu această valoare. Există, însă, semne de întrebare cu privire la modul în care va fi creat acel mecanism pentru cei 200 de lei care vor fi neimpozitați. Trebuie să stabilească, în ședința de astăzi, în această consultare, guvernul cu sindicatele și cu patronatele, cum vor face acest lucru. În acest moment, salariul minim pe economie este de 2550 de lei brut, iar netul ajunge la 1425 de lei. Există și o altă variantă, un scenariu conform căruia salariile între 3000 și 4000 de lei ar putea fi crescute de către patroni, iar orice majorare ar implica ca 200 de lei să nu fie supuși taxelor și impozitelor de către stat. E un scenariu de lucru, rămâne să vedem dacă mediul de afaceri și reprezentanții guvernului vor ajunge la un acord și în această privință. La finalul acestor consultări vor fi declarații de presă.”
CITIȚI ȘI:
- 3000 de lei brut, propunerea Guvernului către sindicate și patronate pentru salariul minim
- Ministrul Muncii: Toate variantele sunt pe masă, însă ne dorim ca salariul minim de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit, să intre în vigoare de la 1 ianuarie
- Marcel Ciolacu anunță că partenerii de coaliție au agreat creșterea salariului minim la 3000 de lei din 2023. Coaliţia nu are încă răspunsuri în ceea ce priveşte energia electrică și pensiile speciale
- Drulă: USR a propus netaxarea unei părți din salariu pentru toată lumea. Se poate susține prin tăierea cheltuielilor la ministere cu 15 – 20%