Ruşii îşi intensifică ofensiva în estul Ucrainei. Drona Beaver, arma minune a ucrainenilor

13 septembrie 2024, 23:38 (actualizat 13 septembrie 2024, 23:44)

În câteva ore vom afla dacă Statele Unite sunt de acord ca armamentul trimis în Ucraina să fie folosit în operațiunile armatei lui Volodimir Zelenski pe teritoriul Rusiei. Premierul britanic se află deja la Washington să discute acest subiect cu liderul de la Casa Albă. Deocamdată, tema este dezbătută și în Consiliul de securitate al Națiunilor Unite, unde Rusia are drept de veto și este puțin probabil să se ajungă la un acord favorabil Ucrainei.

Bombardamentele rușilor sunt în creștere în și în jurul orașului Pokrovsk, în estul Ucrainei, rezervele de apă fiind acum întrerupte, în timp ce trupele ruse presează simultan un nou contraatac în regiunea Kursk.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Poate că unii se aşteptau la alte rezultate, dar sincer, am obţinut ce am vrut. În regiunea Harkov, inamicul şi-a oprit avansul lent şi în Doneţk, deşi acolo e mai greu. Mai e mult, dar totuşi, în alte zone şi-au retras forţele din Harkov şi Zaporojia, din sudul ţării şi din nord, unde se pregăteau să mai ocupe teritorii şi le-au mutat pe direcţia Kursk.

Rușii folosesc drone, bombe ghidate, rachete, un arsenal întreg împotriva unei Ucraine care primește arme din Occident, dar despre o relaxare a limitelor folosirii acestora se va discuta abia în această seară, la cel mai înalt nivel, la Washington.

O navă comercială ucraineană a fost lovită de ruşi în apropiere de România

Aseară târziu, o navă plină cu cereale care abia părăsise apele teritoriale ucrainene a fost lovită de o rachetă rusească.

Nava trebuia să ajungă la Istanbul și se afla în zona de excludere economică a României, când a fost atacată.

Ministerul de Externe de la București consideră că aceasta este o esacladare fără precedent.

Luminița Odobescu, ministrul de Externe: Acțiunea deliberată asupra unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internațional umanitar, care reglementează purtarea războiului pe mare.

Rusia expulzează 6 diplomaţi britanici acuzaţi de spionaj

Și cu Marea Britanie relația devine din ce în ce mai tensionată, după ce Moscova a hotărât să expulzeze 6 diplomați britanici, pe care îi acuză de spionaj și acte de sabotaj.

James Nixey, expert în Rusia şi Eurasia, Chatham House: Cred că este primul pas spre ruperea relaţiilor diplomatice şi retragerea ambasadorului şi închiderea ambasadei. Dar nu am ajuns încă acolo.

Moscova a revocat acreditarea a șase diplomați britanici

Moscova trece la represalii. Rusia a revocat acreditarea a 6 diplomați britanici, pe care i-a acuzat de spionaj. Anunțul a fost făcut de serviciul de securitate de stat FSB, citat de agenția Interfax.

Starmer: Ucraina are tot dreptul la autoapărare

Totuși, premierul britanic, care este la Washington, le-a spus ziariștilor că Ucraina are tot dreptul la autoapărare, un argument în pledoaria pe care o va avea în fața președintelui Biden de a permite relaxarea regimului de folosire a armelor trimise în țara cotropită de ruși.

În fața rușilor, care au primit un transport de rachete balistice iraniene, nava care le transporta a fost fotografiată din satelit într-un port de la marea Caspică, așa cum a spus de altfel secretarul american de stat, ucrainenii trebuie să se apere cum pot.

Drona Beaver, arma minune a ucrainenilor

Și pentru ei, deocamdată, dronele sunt esențiale. Au pus la punct producția internă a aparatelor de zbor fără pilot și au realizat o dronă a cărei rază de distrugere poate ajunge la 1400 de kilometri.

Câteva avioane de luptă ale rușilor au fost distruse sau avariate grav de așa-numitul Beaver, care are un focos de 20 de kilograme, o anvergură a apripilor de aproximativ 2,5 metri și o lungime similară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite