Rusia și China fac tot mai multe încercări de a destabiliza Occidentul, inclusiv prin atacuri cibernetice și manipularea alegătorilor. Unele țări NATO vor creșterea bugetului militar

5 decembrie 2024, 09:07 (actualizat 5 decembrie 2024, 11:19)

Rusia, dar și China, fac tot mai multe încercări de a destabiliza Occidentul, inclusiv prin atacuri cibernetice și manipularea alegătorilor. Este concluzia miniștrilor de Externe ai NATO, reuniți la Bruxelles. Mâna Rusiei, după cum atrăgea atenția șeful diplomației britanice, poate fi văzută în multe dintre crizele și conflictele actuale. În privința unei eventuale invitații adresate Ucrainei de a adera la NATO, așa cum solicită regimul de la Kiev, aliații au păreri diferite: balticii insistă că primirea în NATO e singura garanție de securitate pentru ucraineni, în timp ce alte țări membre sunt rezervate.

Problema Ucrainei, dar și interferențele Rusiei și ale Chinei pentru a destabiliza țări NATO sau partenere, au fost cap de afiş la reuniunea miniștrilor de Externe ai Alianței. Sunt tot mai multe semnale de alarmă privind tentativele de a influența alegeri sau de a provoca, în diverse colțuri ale lumii, crize politice.

Mark Rutte, secretar general al NATO: „Vedem astăzi că Rusia, dar şi China, încearcă să destabilizeze ţări NATO prin acte de sabotaj, infracţiuni digitale, şi, desigur, prin transformarea energiei într-o armă între sistemele noastre. Trebuie să discutăm modul în care ne apărăm.

Jan Lipavski, ministrul ceh de Externe: „Anul acesta au fost 500 de incidente dubioase în Europa, 100 dintre ele putând fi atribuite Rusiei, atacuri hibride, spionaj, operaţiuni de influenţă. Trebuie să trimitem un semnal puternic Moscovei că nu vor fi tolerate. De asemenea, vedem o creştere a frecvenţei acestor atacuri, e foarte periculos.”

Trăim vremuri periculoase – atrage atenția șeful diplomației britanice. Și, după părerea lui, una dintre modalitățile de contra cărare a acțiunilor Rusiei și Chinei este creșterea cheltuieilor pentru apărare.

David Lammy, ministrul britanic de Externe: „Există o ţară care e implicată în multe dintre conflictele din lume, iar acea ţară este Rusia. De aceea, în contextul întâlnirii noastre de aici, la care discutăm chestiuni importante, atragem atenţia că e esenţial să creştem cheltuielile de apărare mai ales în ţările aliate.”

În privința Ucrainei, miniștrii de externe subliniază că regimul de la Kiev trebuie primească ajutor suficient pentru a schimba actuala traiectorie a războiului. Secretarul general, Mark Rutte, a criticat tranșant firmele de armament din țările NATO pentru că produc prea puțin, au costuri prea mari și livrează prea lent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite