Rusia: Istoria calculatoarelor, de la primele mașini de calcul la computerele moderne de astăzi, într-un muzeu deschis la Ekaterinburg

18 septembrie 2018, 10:48

Când treci pragul muzeului din Ekaterinburg e ca și cum ai intra într-un birou din anii ’90. Un șir lung de birouri pe care sunt monitoare și desktopuri. Este un muzeu interactiv, iar vizitatorii află totul despre evoluția computerelor și, bineînțeles, se pot juca.

Maksim  Abramov, student: „Mă încearcă sentimente diverse. Jocul ăsta e din copilăria mea aşa că sunt puţin nostalgic.”

În timp ce computerele și jocurile fac parte din viața noastră cotidiană, la muzeul din Ekaterinburg poți realiza cât de mult a evoluat acest sector în câteva decenii. De exemplu, fără creatorii acestor jocuri banale de acum douăzeci, treizeci de ani, n-ar fi fost posibilă apariția celor atât de sofisticate din ziua de azi.

Serghei Martianov, directorul muzeului: „Primul joc a fost creat în 1959 pe un computer vechi ce avea un ecran cu osciloscop şi era un joc despre spaţiu: două navete spaţiale zburau pe un ecran simplu de osciloscop şi era o imagine  alb negru. Navele trăgeau una în cealaltă. A fost primul joc pe calculator, dar ca să-l poţi juca pe un computer mai modern, programatorii de atunci au creat şi un nou sistem de operare şi un nou limbaj de programare.”

Este greu de precizat când începe istoria computerului, pentru că existau mașini de calcul încă din antichitate. În Uniunea Sovietică, anul 1948 este considerat momentul de început. Stalin a fost cel care a semnat decretul prin care se înființa Institutul de Dezvoltare a Computerelor.

La sfârșitul anilor ’40, profesorul Lebedev crea primul calculator din URSS, care era enorm. Avea nu mai puțin de 6000 de lămpi, care se ardeau din 8 în 8 minute. Era o echipă specială care trebuia să vadă care e problema și să o rezolve.

Remarcabil este că, mare parte din dispozitivele pe care le folosim astăzi, prima oară au fost descrise în literatura științifico-fantastică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite