Românii și-au votat aleșii locali. Prezenţa la urne pe ţară este de 50,02 %
Românii au mers duminică la vot pentru a-și alege primarul, consilierii locali, consilierii judeţeni, preşedinţii consiliilor judeţene și europarlamentarii. În total, aproape 19 milioane de români au fost aşteptaţi la urne, care s-au deschis la ora 7.00 şi s-au închis la ora 22.00. Secțiile și-au prelungit programul până la ora 24.00 doar pentru alegătorii care s-au aflat în interiorul acestora în momentul închiderii. Prezența la vot a fost de 50%.
ACTUALIZARE 21.00. Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 00.00, de 50,02 % potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 4.408.471, iar în mediul rural 4.634.720.
ACTUALIZARE 21.00. Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 21.00, de 48,52 %, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 4.261.048 alegători, iar în mediul rural 4.515.236.
ACTUALIZARE 20.00. Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 20.00, de 45,88 %, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 3.992.356 alegători, iar în mediul rural 4.302.663.
ACTUALIZARE 19.00. Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 19.00, de 42,24 %, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 3.634.798 alegători, iar în mediul rural 4.001.813.
ACTUALIZARE 18.00. Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 18.00, de 38,5 %, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 3.299.557 alegători, iar în mediul rural 3.686.498.
ACTUALIZARE 17.00. Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 17.00, de 35,12 %, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 3.008.732 alegători, iar în mediul rural 3.373.582.
ACTUALIZARE 16.00. Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 16.00, de 31,80 %, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 2.717.118 alegători, iar în mediul rural 3.032.641.
ACTUALIZARE 15.00. Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 15.00, de 28,66%, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
ACTUALIZARE 14.00 Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 14.00, de 25,34%, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 2.174.962 alegători, iar în mediul rural 2.407.270. Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 5.880 de alegători.
ACTUALIZARE 13.52 Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi candidat din partea PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, a declarat duminică, după ieşirea de la urne, că a votat pentru ca fiecare băcăuan să aibă acces neîntrerupt la apă şi spitale moderne şi fiecare copil să aibă acces la educaţie de calitate.
„Astăzi am votat pentru un viitor mai bun pentru judeţul nostru. Am votat pentru că îmi doresc ca fiecare băcăuan să aibă acces neîntrerupt la apă şi spitale moderne, aproape de casă. Pentru că îmi doresc ca fiecare copil să aibă acces la educaţia de calitate pe care o merită şi la oportunităţi pentru a putea creşte şi locui în judeţul nostru. Vă îndemn pe toţi să mergeţi la vot şi să vă faceţi vocea auzită”, a scris Fechet pe pagina sa de Facebook.
ACTUALIZARE 13.43 Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care candidează pentru un nou mandat din partea Alianţei electorale PSD – PNL, a declarat că a votat continuarea proiectelor în această zonă administrativ-teritorială şi pentru o Europă echitabilă, care să aloce fonduri mai multe către ţările mai puţin dezvoltate, cum este România.
„Am votat cu gândul la continuarea proiectelor în Sectorul 3 şi să muncim în continuare, să facem echipă, în ideea de a transforma Sectorul 3 în mai bine, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă, aşa că am mari speranţe şi cei care ne aud şi cei care ne văd să îşi ia în calcul, dacă nu s-au gândit până acum, să iasă la vot”, a spus Negoiţă, duminică, la ieşirea de la urne.
ACTUALIZARE 13.01 Sectorul 2 poate mai mult şi trebuie să se dezvolte mai bine, a declarat candidatul Alianţei electorale PSD – PNL la funcţia de primar al acestei zone administrativ-teritoriale, Rareş Hopincă.
„Am 39 de ani, sunt reprezentantul unei generaţii care vrea să îşi spună cuvântul, am şi experienţă şi cred eu că viitorul Sectorului 2 începe să arate din ce în ce mai bine. Împreună cu echipa noastră puternică vom avea grijă ca procesul electoral să fie corect şi neperturbat, astfel încât de mâine să spunem că începem un nou capitol din viaţa Sectorului 2″, a spus Rareş Hopincă, duminică, la ieşirea de la urne.
ACTUALIZARE 13.00 Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 13.00, de 21,62%, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 1.853.797 alegători, iar în mediul rural 2.056.459. Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 3.352 de alegători.
ACTUALIZARE 12.44 Biroul Electoral Central a anunţat că operatorii de sondaj de opinie la ieşirea de la urne acreditaţi nu au acces în interiorul secţiilor de vot, ci doar în imobilul în care sunt organizate aceste secţii, inclusiv pe culoare.
„Luând în considerare unele informaţii recepţionate de Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, în şedinţa din data de 9 iunie BEC a adoptat o circulară prin care a arătat că operatorii de sondaj de opinie la ieşirea de la urne au acces, în baza acreditării instituţiei pentru care lucrează, în imobilul în care este organizată secţia de votare (inclusiv pe culoarele unităţilor de învăţământ în care sunt organizate secţii de votare), fără a avea acces în interiorul încăperii în care este organizată secţia de vot”, se precizează într-un comunicat al BEC, transmis duminică AGERPRES.
Biroul Electoral Central a acreditat mai multe institute pentru a realiza, la nivel naţional, sondaje de opinie la ieşirea de la urne (exit-poll) la alegerile din data de 9 iunie.
BEC a transmis printr-o circulară, în teritoriu, lista institutelor de sondare a opiniei şi/sau societăţilor comerciale sau organizaţiilor neguvernamentale acreditate la alegerile de duminică.
La nivel naţional vor realiza sondaje Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, Sodiso Research SRL, Megatronic World Productions SRL şi Arhetip Development SRL.
ACTUALIZARE 12.32 Un candidat în scaun cu rotile nu a putut vota fără ajutorul oamenilor. Secția de votare nu are rampă pentru persoane cu dizabilități
ACTUALIZARE 12.17 Carmen Iohannis, soţia şefului statului, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru „performanţă şi unitate”.
„Astăzi am votat pentru o administraţie locală performantă şi pentru o Europă unită. Vă doresc o duminică frumoasă şi vă invit pe toţi la vot, este foarte important„, a fost mesajul lui Carmen Iohannis.
Întrebată de presă ce speră de la aceste alegeri, soţia preşedintelui Iohannis a răspuns: „Performanţă şi unitate”.
ACTUALIZARE 12.14 Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, la ieșirea de la vot, că ”Apelul meu este ca un număr cât mai mare dintre români și românce să vină la vot. Este extrem de important. Un gând special pentru cei peste un milion de tineri și tienre care votează pentru prima dată”.
ACTUALIZARE 12.13 Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru o echipă puternică în Parlamentul European. În ceea ce priveşte alegerile locale, Adrian Câciu, care a votat la Craiova, a subliniat că este nevoie de oameni gospodari, care au demonstrat ce înseamnă performanţa.
„Pe partea de locul avem nevoie de oameni gospodari, oameni care au demonstrat ce înseamnă performanţa, care au demonstrat ce înseamnă să implementezi proiecte cu fonduri europene, ce înseamnă să aduci investiţii, ce înseamnă să dezvolţi un judeţ, să dublezi Produsul Intern Brut al judeţului, ce înseamnă să faci din Craiova un oraş performant, un oraş european, un oraş pus pe harta lumii. (…) Nu avem timp să experimentăm”, a spus el.
ACTUALIZARE 12.00 Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 12.00, de 17,31%, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 1.470.927 alegători, iar în mediul rural 1.658.919. Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 1.806 de alegători.
ACTUALIZARE 11.51 Gabriela Firea: “Am votat pentru toți bucureștenii care vor ca acest oraș să redevină orașul în care vor să trăiască”
ACTUALIZARE 11.20 Kelemen Hunor: Îndemn pe toţi cetăţenii să meargă la vot, nu trebuie să lăsăm să decidă alţii în locul nostru
ACTUALIZARE 11.00 Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 11.00, de 12,93%, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 1.080.649 alegători, iar în mediul rural 1.257.713. Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 714 de alegători.
ACTUALIZARE 11.00 Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, la ieşirea de la urne, că alegătorii stabilesc duminică cât de funcţională va fi democraţia în România.
„Astăzi este ziua în care ei (cetăţenii) stabilesc cât de funcţională va fi democraţia în România. Dacă rezultatul va fi dincolo de votul pentru actuala putere şi o opoziţie puternică înseamnă că echilibrul democratic se va putea menţine în România şi lucrurile vor merge bine”, a afirmat Băsescu.
ACTUALIZARE 10.59 Primarul Radu Mihaiu, candidat din partea Alianţei Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei pentru un nou mandat de edil al Sectorului 2, a declarat că a votat pentru o Capitală modernă şi că locuitorii municipiului merită un Bucureşti în care nu se mai fură bani şi voturi.
„Am votat pentru un Bucureşti modern, (…) un Bucureşti în care nu se fură voturi, pentru că, din păcate, avem la Secţia 190 mai multe cazuri de buletine care au fost date alegătorilor deja ştampilate. Mi se pare inadmisibil să se întâmple aşa ceva. Cred că merităm un Bucureşti în care (…) să nu se mai fure nici bani, nici voturi şi nici voinţa oamenilor. (…) Ar trebui să nu încălcăm regulile democraţiei. Noi suntem aici să apărăm votul. Sunt convins că oamenii vor decide aceste alegeri”, a spus Radu Mihaiu, duminică, la ieşirea de la urne.
El a atras atenţia că oamenilor care fură voturi li se va întocmi dosar penal.
ACTUALIZARE 10.53 Rareș Bogdan: “Am votat pentru o Românie care să fie una dintre marile revelații pe continentul european în următorii 10 ani”
ACTUALIZARE 10.45 Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale este, duminică, până la ora 10.45, de 11,8%, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
ACTUALIZARE 10.44 Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat, duminică, că a votat pentru schimbare, modernizare şi dreptate.
„Am votat pentru o Românie modernă, pentru continuarea modernizării oraşelor şi localităţilor care sunt conduse onest şi unde mafiile nu mai au acces, pentru un prim pas în 2024 – un an complicat – către schimbare, modernizare şi dreptate”, a spus liderul USR, la ieşirea de la urne.
El a susţinut că procesul de vot a fost complicat, din cauza deciziei de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare.
ACTUALIZARE 10.42 Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, îi îndeamnă pe alegători să se prezinte la urne, unde pot scrie „istorie cu ştampila în mână”.
„Am votat pentru un sector şi un oraş în care investiţiile nu mai sunt blocate şi majoritatea din consiliu este de partea cetăţenilor, nu invers. Am votat pentru o comunitate puternică care nu mai este şantajată de mafia imobiliară. Nu-i lăsaţi pe alţii să vă decidă viitorul. Ieşiţi la vot şi scrieţi istorie cu ştampila în mână. Voi sunteţi majoritatea”, a scris Armand, pe Facebook.
ACTUALIZARE 10.12 Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat, duminică, pentru un oraş ca afară, pentru o Românie şi o Europă puternice.
„Am votat astfel încât în continuare lucrurile bune să se adune la Cluj. Am votat pentru un oraş ca afară, pentru că dacă dorim o ţară ca afară, trebuie în primul rând să avem oraşe ca afară, iar Clujul este pe cale să fie un oraş ca afară, un oraş pe care să şi-l dorească românii în continuare, clujenii să fie bucuroşi că trăiesc într-un oraş cu condiţii cât mai apropiate de cele din Uniunea Europeană”, a declarat acesta.
Emil Boc a votat la secţia nr. 49 de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca.
ACTUALIZARE 10.02 Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru viitor, pentru schimbare, pentru bucureşteni, care vor mai mult de la acest oraş.
„Îi chem pe toţi la vot, e un drept şi sunt convins că, la finalul aceste zile, vom avea cu toţii lucruri de sărbătorit şi surprize foarte plăcute pentru acest oraş şi oamenii lui minunaţi”, a afirmat Burduja, după ce a votat la o secţie organizată la Academia de Poliţie.
El a adăugat că are încredere în bucureşteni, i-a cunoscut pe mulţi dintre ei şi a simţit că îşi doresc „altceva”.
„Aceasta cred că e victoria acestei zile – speranţa din inima bucureştenilor. De mâine, ne apucăm de treabă – câştigăm şi luptăm în continuare”, a transmis Sebastian Burduja.
ACTUALIZARE 10.00 Până la ora 10.00 au votat duminică, la alegerile locale, 1.576.334 alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 712.587 alegători, iar în mediul rural 863.747. Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 246 de alegători. Procente mai mari s-au înregistrat în Teleorman (14,48%), Olt (13,92%), Giurgiu (12,54%), Călărași (12,36%), Mehedinți (12,10%).
ACTUALIZARE 9.56 Deputatul Dan Barna, candidat la europarlamentare pe lista Alianţei Dreapta Unită, a declarat, duminică, că a votat „pentru modernizare”, punctând că „miza acestei zile este participarea la vot”.
„Am votat în această dimineaţă pentru modernizare. Am votat pentru o vorbă pe care bunicul meu ne-o spunea în copilărie: Nepoate, dacă ceva este stricat, schimbă, dacă este bun, păstrează. E timpul pentru o schimbare. Am votat pentru schimbarea aceasta de care România are disperată nevoie şi am foarte mare încredere că fiecare cetăţean poate şi va merge astăzi să voteze. Miza acestei zile este participarea la vot. Mergeţi şi votaţi pentru România
ACTUALIZARE 09.52 Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, copreşedinte al Alianţei Dreapta Unită, a subliniat, duminică, la ieşirea de la urne, importanţa votului, având în vedere că vot cu vot se creează „masa critică” care poate să schimbe lucrurile în bine.
„Un vot este extrem de important, pentru că vot cu vot se creează, de fapt, masa critică care poate să schimbe lucrurile în bine atunci când lucrurile nu funcţionează aşa cum trebuie, aşa cum este şi astăzi”, a afirmat Orban, duminică, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din localitatea ilfoveană Dobroieşti, unde şi-a exprimat votul la alegerile locale şi europarlamentare.
El a menţionat că se aşteaptă la o prezenţă „foarte mare” la vot.
ACTUALIZARE 9.50 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru oamenii care au „vocaţia construcţiei” şi care au demonstrat că ştiu să construiască şi au responsabilitate pentru comunităţile pe care „le coordonează”.
„Am votat pentru oamenii cu vocaţia construcţiei, în primul rând, care au demonstrat că ştiu să construiască şi au responsabilitate pentru comunităţile pe care le coordonează, dacă ne referim la alegerile locale de aici din municipiul Bucureşti, respectiv din Sectorul 1 unde locuiesc”, a declarat Rafila.
ACTUALIZARE 9.38 Prezența la vot este de 7,18, cu 1.298.384 de votanți.
ACTUALIZARE 9.19 Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru „realism” şi „onestitate” în viaţa publică, dar şi împotriva „mafiei imobiliare”.
„Am votat pentru onestitate în viaţa publică, am votat pentru realism în viaţa publică, pentru că e important ca oamenii politici să ne spună pe unde suntem şi ce putem realist să facem şi am votat împotriva mafiei imobiliare. Vreau să îndemn oamenii să iasă la vot, pentru că este un moment în care ei decid direcţia în care noi o să mergem”, a spus edilul general.
ACTUALIZARE 9.14 Președintele și liderii de partide au votat. Iohannis: Vă invit pe toţi să poftiţi la vot. Este extrem de important.
ACTUALIZARE 9.00 Până la această oră au votat 900.351 de români la europarlamentare (prezență de 4,99%) și 885.384 la alegerile locale (prezență la vot de 4,89%).
ACTUALIZARE 8.58 MAI: 665 de sesizări privind incidente electorale. Nu au vizat securitatea sediilor secţiilor de votare
ACTUALIZARE 8.14 Eurodeputatul care deschide lista candidaţilor REPER la alegerile europarlamentare, Dacian Cioloş, a votat. El a declarat la ieșirea din secție că ”este vorba despre ce se va întâmpla în urmatorii cinci ani”. Cioloș a făcut apel către români să meargă în număr cât mai mare la vot.
ACTUALIZARE 8.11 Premierul Marcel Ciolacu a votat într-o secție din Buzău. ”Fac un apel către toată lumea, indiferent de opțiune, să vină cât mai mulți români la vot”
ACTUALIZARE 8.00 Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru dezvoltarea României, pentru păstrarea valorilor, a tradiţiilor şi a credinţei, pentru o Românie puternică într-o Europă unită.
„Am votat pentru dezvoltarea României, pentru o viaţă mai bună în fiecare comunitate, am votat pentru siguranţa românilor, pentru păstrarea valorilor noastre, a tradiţiilor şi a credinţei, tot ceea ce înseamnă identitate românească, pentru o Românie puternică într-o Europă unită, pentru parcursul european al României. Este un drum de la care nu trebuie să ne abatem, indiferent cât zgomot se face”, a afirmat Ciucă.
ACTUALIZARE 8.00 Până la ora 8.00 au votat duminică, la alegerile locale, 362.012 alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 156.305 alegători, iar în mediul rural 209.661. Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 56 de alegători. Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.
ACTUALIZARE 7.28 Liderul AUR, George Simion, a votat la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Capitală. ”Tot ce ne dorim este un vot corect. Tot ce ne dorim este un proces electoral democratic”, a spus el.
ACTUALIZARE 7.20 Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a votat la Secția nr. 1, la Colegiul Național „Silvania” din Zalău. Acesta a mulțumit românilor din țară și din diaspora, în fața secției de votare, cât și presei. ”În planul principal am văzut, datorită acestor două elemente esențiale, o campanie liniștită bazată pe un concurs de proiecte. Am văzut o campanie în care cei în funcție și-au prezentat proiectele.”
ACTUALIZARE 7.00 Candidatul PUSL la postul de primar general Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a votat la prima oră, imediat după deschiderea urnelor. El a declarat că în lunile următoare va urma ”un haos, în care cel care a pierdut va face dezastru. Iar cel care a câștigat va intra într-o normalitate.”
Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 din 8 martie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi europarlamentare din 2024, s-a decis ca scrutinul europarlamentar şi alegerile locale să aibă loc în aceeaşi zi, la data de 9 iunie.
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început la 10 mai 2024 şi s-a încheiat pe data de 8 iunie 2024, la ora 7.00.
Românii au ieșit la vot, în ciuda caniculei, și sunt convinși că votul lor contează
A fost infernal de cald, cu un cod portocaliu și unul galben de temperaturi ridicate în mare parte din țară. Dar în localitățile din sud, unde canicula a fost greu de suportat, oamenii au ieșit la vot. Cu pălării, evantaie și sticle cu apă, au stat la cozile lungi formate în fața unora dintre secții.
Numărul mare de buletine le-a dat bătaie de cap oamenilor și a încetinit ritmul de vot din secții.
Vârstnicii au votat cu gândul la cei mai tineri. Chiar dacă le-a fost greu să ajungă la secții, în scaun cu rotile sau în baston, au făcut toate eforturile ca să se asigure că viitorul va fi mai bun pentru copiii și nepoții lor.
Iar tinerii au ieșit la vot cu speranța că în țară le va fi bine și că nu vor mai fi nevoiți să ia calea străinătății.
Indiferent de vârstă sau de locul unde au votat, oamenii își pun speranța în mai bine și sunt convinși că votul lor contează.