Lucian Heiuș, preşedinte, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală: Vom începe cu trimiterea de scrisori personalizate, vom face niste ghiduri, vom încercă să mediatizam foarte mult ceea ce ar trebui să facă. Eu sper și îmi doresc că și beneficiarii acestor cabinete să solicite bon așa cum este normal, atunci când plătesc sumele de bani.
Reprezentații Colegiului Medicilor Stomatologi spun că inițiativă ANAF este binevenită. Colegiul a luat unele măsuri și a modificat deja codul deontologic.
Prof. dr. Radu Câmpian, vicepreşedinte, Colegiul Medicilor Stomatologi din România: În Codul deontologic şi am prevăzut în acest cod, care de anul acesta este în vigoare, (…) conformarea la aceste cerinţe legislative privind componența financiară a activităţii cabinetelor. Noi avem posibilitatea ca atunci când există vreo sesizare şi o probă în acest sens, noi putem interveni prin sancţiuni disciplinare.
Experții în fiscalitate susțin însă că pe lângă măsurile de conformare voluntară sunt necesare și controale.
Stela Andrei, consultant fiscal: Acele acțiuni de control ar trebui să se intensifice şi să existe și o abordare unitară, nu una aleatorie. Dacă mă duc la un cabient nu înseamnă că nu ar trebui să mă duc la un alt cabinet. Adică să am o înțelegere asupra pieței și să o aplic în mod unitar.
Inițiativele ANAF vin în contextul în care România are o nouă strategie în domeniul impozitului pe venit pentru a crește încasările la bugetul de stat.
Lucian Heiuş a declarat că este nevoie de responsabilitate civică, dar şi de vigilenţă din partea inspectorilor financiari pentru a putea creşte conformarea fiscală. „Dezvoltarea de instrumente pentru creșterea conformării în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România” este un proiect care s-a derulat timp de 2 ani.
Datele arată că în urma aplicării proiectului, în mai multe sectoare, cum ar fi chirii, meditaţii sau servicii de înfrumuseţare, cotele de înregistrare pentru plata impozitelor au crescut.