România se îndreaptă spre deșertificare. Studii sunt suficiente, dar soluțiile puține și aproape invizibile măsurile
Solul României se degradează câte puțin în fiecare an, iar fenomenul este ireversibil. Mulți experți spun că deşertificarea se extinde și în alte zone decât cele cunoscute din Oltenia. Fără ploi sau sisteme de irigații, temperaturile ridicate ard pământul pur și simplu.
România se confruntă de ani buni cu seceta. Agricultura are de suferit pentru că nici ploile și nici ninsorile nu acoperă necesarul în perioadele cele mai importante pentru diferitele culturi.
Prof. dr. Florin Stănică, prorector USAMV: De doi ani noi nu am prea avut precipitații care să refacă rezerva de apă din sol. Avem o a doua problemă care e la fel de gravă și e reprezentată de temperaturile foarte ridicate. La temperaturi foarte ridicate plantele pierd apă, solul pierde apă prin evaporare și rezerva aia de apă ia calea norilor.
Ploile torențiale produc inundații, dar apa nu ajunge până la rădăcina plantei, spune profesorul Stănică. Iar pericolul deșertificării pe zone întinse din țară e unul cât se poate de real.
Daniel Alexandru, șef Serviciul Agrometeorologie, ANM: Solul suferă cel mai greu, să spunem din punct de vedere al timpului, dar modificările sunt ireversibile. Vorbim de zone care erau foarte verzi, vorbim de Oltenia, în care în acest moment trăim sub auspicii în care seceta se poate extinde astfel încât solurile respective din Oltenia dar și anumite suprafețe din Muntenia și din Dobrogea tind către fenomenul de aridizare. Aridizarea e un fenomen intermediar către deșertficare.
Fermierii resimt aceste schimbări tot mai mult, de la un an la altul.
Ionel Arion, președinte Federația Pro Agro: Probabil că vom avea scăderi dramatice la floarea soarelui și cred că vom avea undeva la 30-40% din ceea ce se preconiza a fi producție anul acesta. La porumb, acolo unde nu se irigă sunt areale afectate 100%. Cred că decapitalizarea fermierilor se va accentua și mai mult în acest an.
În 25 de ani, România se poate confrunta cu probleme precum cele pe care le are Spania în Andaluzia, dar mai ales Italia. În Sicilia sunt deja terenuri aride, pe care nu se mai poate cultiva nimic, din cauza temperaturilor extrem de ridicate și a lipsei ploilor.