România riscă să piardă fonduri din PNRR. Suma de 700 de milioane de euro este incertă, din cauza pensiilor speciale și a numirilor în companiile de energie ale statului

22 mai 2025, 20:43 (actualizat 23 mai 2025, 11:04)

România joacă ultima carte pentru salvarea fondurilor europene din PNRR și poartă negocieri dure. Cererea de plată numărul 3 va fi încasată parțial, iar 700 de milioane de euro sunt sub semnul întrebării, din cauza pensiilor speciale și a numirilor în companiile de energie ale statului. Sunt probleme și cu cea de-a patra tranșă din PNRR, care este condiționată de reforme fiscale.

Reforma fiscală, angajament asumat de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, a tot fost amânată, însă în lipsa acesteia există riscul să pierdem bani europeni.

MARCEL BOLOŞ, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: (n.r., întrebare: Ne aşteptăm că, pe 4 iunie, Comisia Europeană să demareze procedura de suspendare a fondurilor europene?) Aceste măsuri sunt la latitudinea Comisiei Europene, sunt responsabilitatea Ministerului Finanţelor. Din punctul meu de vedere ar fi extrem de neserios că noi, acum, în această etapă, să cerem revizuirea traiectoriei de deficit bugetar, câtă vreme n-am făcut noi pasul necesar pentru implementarea reformei fiscale.

Până la sfârşitul lunii iulie România trebuie să depună cererea de plată nr. 4.

MARCEL BOLOŞ, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Procesul de validare a jaloanelor și țintelor este unul anevoios, asta ar însemna pentru țara noastră un risc de pierdere a fondurilor, iminent. Eu nu pot să fiu părtaș la așa ceva, pentru că discutăm despre sume însemnate care au fost alocate României. Cererea de plată 4, ca să nu riscăm pierderea banilor, este sfârşit de iulie.

NICUŞOR DAN, preşedinte ales: O să am o întâlnire cu ministrul Finanțelor și cu ministrul Fondurilor Europene, vreau să văd ideile dumnealor față de obligația de a reduce deficitul până la 2025.

Proiectele mari din PNRR, care nu vor fi gata la timp, mai au o șansă. Am putea primi, totuși, bani europeni și după vara anului viitor, când este termenul actual pentru finalizarea programului. Un apel, inițiat de euro-parlamentarii Victor Negrescu și Siegfried Mureșan, pentru prelungirea cu 18 luni, a fost aprobat în comisiile de specialitate. Raportul urmează să fie supus votului final în plenul Parlamentului European.

ILIE BOLOJAN, preşedinte interimar: Ar fi un lucru bun, ar fi o perioadă suplimentară care se câștigă și noi cred că ar trebui să susținem această amânare, dar ar trebui să fim realiști și să încercăm să facem tot ce ține de noi, să nu depindem de această posibilă prelungire, dat fiind mecanismul complex care trebuie parcurs pentru ca ea să devină efectivă.

Discuţiile despre prelungirea PNRR vin în contextul în care Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a fost personal la Bruxelles pentru a negocia deblocarea banilor. România a atins, până acum, un grad de absorbţie de 9,4% a fondurilor europene din programul 2021-2027.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite