România revine la reglementarea pieţei de energie electrică. Prețuri maximale pentru producătorii care vând energie

11 noiembrie 2022, 22:34

Ordonanța adoptată de guvern nu conține plafoanele de preț pentru consumatorii casnici și industriali. Acestea vor fi introduse prin lege, în Parlament, în perioada următoare. Dar, potrivit înțelegerii politice din coaliție, limitele actuale de 68 și 80 de bani pe kwh se mențin.

În plus, nimeni nu va plăti mai mult de un leu și 30 de bani pe kwh, indiferent de consum.

Parlamentul va extinde și categoriile care vor primi beneficii, cum sunt, de exemplu, familiile monoparentale sau bisericile.

Secretarul general al guvernului a explicat și cum se va face încadrarea în plafoanele de consum.

Prin ordonanța adoptată, executivul a stabilit un mecanism de achiziție centralizată pentru energia electrică și a prevăzut că prețul maxim la care producătorii vor putea vinde curent este de 450 de lei/MWh.

Energia necomercializată va putea fi cumpărată de OPCOM la acest preț maxim și nu va putea fi vândută mai scump furnizorilor. Această reglementare a pieței se aplică în perioada ianuarie 2023 – martie 2025.

OPCOM va organiza o procedură anuală de achiziție în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare și câte o procedură de achiziție lunară pentru suplimentarea cantităților de energie electrică.

Guvernul estimează că, în 2023, aproximativ o treime din piața de energie se va regăsi în acest sistem.

Mecanismul de achiziție centralizată nu se aplică operatorilor economici, producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, iar cei care nu respectă noile reguli vor putea fi sancționați de ANRE cu o amendă cuprinsă între 1 și 5% din cifra de afaceri a companiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite