România, pe primul loc în UE la numărul de decese în accidente rutiere, raportate la populație. Care sunt primele măsuri pe care autoritățile le-ar putea lua

29 martie 2022, 18:40

21 de ani. Atât avea tânărul care a murit dimineață în București. Mașina pe care o conducea a fost proiectată într-un copac de un alt vehicul. Cu astfel de tragedii, România conduce detașat și clasamentul european din 2021 al deceselor în accidente rutiere – cu 93 de victime la un milion de cetățeni. Media fiind la mai puțin de jumătate.

CĂTĂLIN CODESCU, președinte, Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație: Noi în continuare nu cunoaștem care sunt cauzele reale. Noi mergem pe o statistică rece furnizată de Ministerul de Interne care ne arată că viteza excesivă, indisciplina pietonilor, indisciplina bicicliștilor ar fi principalele cauze generatoare de accidente, însă nu vorbește nimeni de gravele carențe de infrastructură, sau mai puțin se vorbește despre acest aspect, prea puțin se vorbește despre educația rutieră și carențele sau neajunsurile legislației.

Specialiștii în siguranță rutieră spun că autoritățile ar putea face multe lucruri ca să nu mai conducem acest top sumbru, de ani buni. Și nu trebuie să inventăm măsuri, ci doar să ne uităm la alte state europene.

ALEXANDRU FILIP, pilot de raliu, specialist în siguranță rutieră: Rapid, rapid am putea face așa: să avem măsurarea vitezei între punctul a și punctul b și nu într-un punct fix. Asta poate să facă orice student de la Informatică. Apoi, putem avea mai multă poliție pe stradă care să vegheze asupra șoferilor agresivi. Mai nou avem și această lege care îi poate ajuta de domnii polițiști să amendeze mai ușor.

Prin noul Cod Rutier, promulgat în ianuarie, se introduc și cursuri opționale de conducere defensivă şi de prim-ajutor, atât pentru obţinerea permisului de conducere, cât şi pentru cei care au permisul suspendat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite