România nu a fost invitată la summitul de la Paris unde se discută despre securitatea europeană. Polonia: Apărarea europeană ar trebui să aibă 3 componente: națională, NATO și UE. Administrația Trump vrea să rupă alianțele Rusiei
Liderii europeni se întâlnesc mâine la Paris ca să discute despre securitatea europeană în contextul în care Donald Trump a demarat negocierile privind viitorul Ucrainei. Ministrul francez de Externe a anunțat că se vor reuni liderii pricipalelor țări europene și secretarul general al NATO. România nu este pe lista participanților care sunt Marea Britanie, Polonia, Germania, Italia și Danemarca. Și delegațiile americană și rusă se vor întâlni săptămâna viitoare în Arabia Saudită ca să pregătească întâlnirea Trump – Putin care va avea loc cel mai probabil până la sfârșitul acestei luni. Între timp, în Europa, prinde contur o forță armată comună care să răspundă amenințărilor Rusiei.
Ministrul polonez de Externe a venit cu precizări legate de o viitoare structură militară a Europei. Aceasta nu va fi o armată unificată ca răspuns la amenințările Rusiei, a spus Radoslaw Sikorski într-un interviu la televiziunea publică poloneză.
Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de externe: ”Dacă SUA vor să facem un pas în apărare, ar trebui să aibă o componentă națională, o componentă NATO, dar cred și o componentă europeană a UE, subvenții UE pentru industria de apărare pentru a ne consolida capacitatea de a produce, dar și o forță UE demnă de numele său”
Deocamdată americanii pun presiune pe europenii care lucrează deja la un plan pentru Ucraina postbelică în condițiile în care trimisul special al lui Donald Trump spune că Europa nu va fi la masa negocierilor, iar administrația Trump a trimis deja un chestionar în capitalele europene ca să afle cum vor contribui la garanțiile de securitate, inclusiv cu trupe.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Soarta acestui război nu poate fi decisă de câţiva lideri. Nu de Trump şi Putin. Nu de mine şi Putin. De nimeni, prezent aici la Munchen stând în faţa lui Putin. Ca să obţinem o pace reală trebuie să punem presiune împreună.
Donald Trump dorește cu orice preț pacea în Ucraina, dar, deocamdată, un plan concret din partea Casei Albe nu există și o spune chiar trimisul său pentru Ucraina. Keith Kellog spune însă că administratia Trump încearcă să rupe alianțele Rusiei.
Generalul Keith Kellogg: Acum, vom încerca să rupem actualele alianţe (n.r ale Rusiei). Putin s-a aliat cu Coreea de Nord care nu era în schemă până acum. S-a aliat cu Iranul care nu era în schemă înainte. S-a aliat cu China, care nu era în schemă acum 4 ani.
Oferta făcută președintelui Volodimir Zelenski privind pământurile rare ucrainene a fost respinsă de liderul de la Kiev pentru că lipseau tocmai garanțiile de securitate. Senatorul republican Lindsay Graham, aflat și el la Munchen a explicat că un eventual acord în acest sens ar susține de fapt Ucraina în continuare în lupta cu Putin.
Senatorul republican Lindsay Graham: Acest acord privind mineralele între SUA şi Ucraina schimbă datele problemei pentru că preşedintele Trump poate merge în faţa poporului american să-i spună că Ucraina nu este o povară, ci un câştig. Au minerale în valoare de trilioane de dolari de pe urma cărora toţi putem beneficia dacă sunt angrenate în occident.
Așa arată o exploatare a metalelor rare pe care Ucraina le are și pe care și americanii și rușii le vor. Zăcământul de ilmenit, de exemplu, din centrul Ucrainei, este un mineral cheie din care se extrage titanul folosit în industriile aerospatială și de apărare. Statele unite sunt principalul importator al acestui mineral din lume.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Cred că e important ca vicepreşedintele american să fi înţeles când i-am spus că dacă vrem să semnăm ceva trebuie să înţelegem că este în beneficiul ambelor părţi şi că va aduce bani şi securitate.
Președintele Zelenski nu își dorește doar arme în schimbul acestor bogații, ci și investiții, pe termen lung. Pe timp de pace investitorii nu au fost atrași de Ucraina, în primul rând din cauza legislației greoaie.