Moment istoric. România, în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime. Primii călători care nu au mai stat la coadă pentru verificarea actelor, pasagerii din cursa de la Viena

31 martie 2024, 10:51 (actualizat 31 martie 2024, 19:10)

România a intrat oficial în spaţiul Schengen. De noaptea trecută se aplică proceduri simplificate pentru cetățenii români care călătoresc în spaţiul de liberă circulaţie, pe cale aeriană şi maritimă. Pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, primii pasageri care nu au mai trecut prin controlul documentelor de identitate imediat după miezul nopții au venit din Austria. Țara care s-a opune, în continuare, intrării României în Schengen și cu frontierele terestre.

Momente istorice pentru pasagerii zborurilor care au aterizat pe aeroporturile din toată țara noaptea trecută. Prima cursă a sosit la Otopeni la câteva minute după miezul nopții, din Austria.

De acum înainte, pasagerii care sosesc din spațiul Schengen merg direct la banda de bagaje sau la porțile de ieșire din aeroport. Iar la plecare, nu mai trec decât pe la controlul de securitate. Aceleași facilitați sunt valabile și pentru minorii însoțiți de adulți.

Valentin Iordache, purtător de cuvânt, Compania Națională Aeroporturi București: Un moment istoric pe care cel puțin noi, cei de la aeroport, îl așteptam din 2011 pentru că terminalul de la Otopeni, din zona nouă de terminal a fost proiectată și realizată pentru operarea în sistem Schengen, non-Schengen.

Bogdan Despescu, secretar de stat, Ministerul de Interne: La ora 00.00 am procedat la separarea fluxurilor Schengen de non-Schengen și în același timp au fost ridicate controalele poliției de frontieră.

Chiar și după 10 ore de la intrarea în spațiul Schengen, încă erau pasageri surprinși că nu trebuie să se mai prezinte la cabinele de control ale poliției de frontieră.

Polițiștii de frontieră au început verificarea documentelor pasagerilor prin sondaj.

Oamenii nu mai sunt nevoiți să aștepte la rând pentru controlul de frontieră

Pasagerii care au ajuns pe alte aeroporturi din spațiul Schengen au scapăt și ei de controlul pașapoartelor sau cărților de identitate.

Numai pe Aeroportul Barajas din Madrid, cel mai mare și aglomerat din Spania, au ajuns astăzi în jur de o mie de români din București, Cluj-Napoca și Timișoara. Pentru prima dată nu au mai fost nevoiți să aștepte la rând pentru controlul de frontieră.

Și timpul de intrare în țară s-a redus.

Odată cu eliminarea controalelor, pasagerii care se întorc în România din alte țări membre ale spațiului Schengen ajung mai repede și în zona de preluarea a bagajelor. Aici însă, zona se aglomerează mai ales atunci când sunt mai multe zboruri, în același interval.

Este o victorie a României, cu beneficii evidente pentru cetățeni, a transmis premierul Marcel Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.

În continuare, în porturi și aeroporturi, chiar dacă a fost eliminat controlul pașapoartelor, vor exista verificări aleatorii ale polițiștilor de frontieră pentru depistarea celor care intenționează să călătorească cu acte false, sunt dați în urmărire sau au interdicție de a părăsi țara.


La ora 00.00 au fost închise ghişeele de control al documentelor de călătorie atât din terminalul Sosiri cât şi din Plecări. O parte dintre poliţiştii de frontieră au fost mutaţi la cele câteva ghişee nou înfiinţate în partea de călătorii non-Schengen.

Primii pasageri care au beneficiat de facilităţile Schengen au fost, culmea, cei care au venit din Viena.  Cursa a fost operată de compania de stat Austria Airlines.

Austria este ţara care s-a opus mult timp intrării României şi Bulgariei în Schengen, iar acum se opun frontierelor terestre.

Pentru călători, intrarea în spaţiul de libera circulaţie a fost un moment mult aşteptat. Mai ales că se câştigă timp preţios.

După controlul de securitate la intrare în aeroport, pasagerii vor merge direct spre poarta de îmbarcare. La sosirea în România, după ce coboară din avion, vor merge direct la banda de bagaje sau la porţile de ieşire din aeroport.

Chiar dacă a fost eliminat controlul, vor exista verificări aleatorii pentru depistarea celor care intenţionează să călătorească cu acte false, sunt urmăriţi naţional sau internaţional sau care au interdicţie de a părăsi ţara.

Control aleatoriu se va face şi la bagaje. Poliţiştii vor fi ajutaţi de câini specializaţi în descoperirea substanţelor interzise sau a produselor de contrabandă.

Anul trecut, aproximativ 23 de milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile din România. Aproximativ 70 la sută din curse au fost din spaţiul Schengen iar cele mai multe au fost operate pe aeroportul din Otopeni, urmat de cel din Cluj-Napoca.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite