România, casă pentru sute de familii de imigranți
Vin de departe și încep o nouă viață în România. Iașiul a primit în ultimii ani cu brațele deschise sute de familii de emigranți care și-au părăsit patria în căutarea unei vieți mai bune.
Educația ocupă un loc important în integrarea acestor familii, astfel că părinții își înscriu copiii la școlile româneșți. Acești tineri încearcă să se adapteze la noua viață și studiază limba română.
Dima are 14 ani și a venit din Siria în România. Este născută în Arabia Saudită, dar a părăsit țara împreună cu familia din cauza conflictelor. Au locuit în Bacău, iar acum frații ei mai mari și-au dorit să studieze la universitățile ieșene. Așa a ajuns ea să fie înscrisă în clasa a VIII-a la școala din Valea Lupului.
Dima, elevă din Siria: (Cum ți se pare România?) O țară frumoasă, prietenoasă. Mi-am făcut prieteni. Colegi drăguți, prietenoși, profesori buni. (Ce ți s-a părut cel mai greu de când ești aici?) Limba.
La Școala Gimnazială „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului sunt și alți elevi din țări îndepărtate, precum Qatar, dar și din Ucraina. Aceștia primesc sprijin de la profesorii de limba și literatura română.
Ingrid Vânătoru, profesoară de limba şi literatura română: S-a încercat o integrare cât mai facilă, cât mai ușoară și mai puțin bruscă a acestor fetițe. Provocarea a fost mai degrabă legată de contextul cultural.
Petronela Petrea, directoare, Şcoala Gimnazială „Profesor Mihai Dumitriu”, Valea Lupului: În acest moment, avem 5 copii din Ucraina, o fetiță din Siria, trei copii din Quatar și sunt foarte mulți copii cu părinți români care au revenit din sisteme de educație din toată Europa.
Cristian are 16 ani și s-a mutat cu părinții la Belcești. Tânărul nu vorbește limba română și nici engleză, dar cu ajutorul tehnologiei reușește să traducă discuțiile din timpul orelor. Adolescentul va beneficia de materiale special concepute pentru elevii care încep alfabetizarea în limba română.
Cătălin Ionuț Baziliuc, director, Liceul Tehnologic „Victor Mihăilescu Craiu” din Belceşti: Familia lui locuiește de aproximativ 10 ani în România și au făcut o solicitare în vacanța de vara pentru a fi înscris la noi la școală.
În școlile din Iași sunt înscriși peste 150 de copii refugiați din Ucraina, cu statut de audienți sau de elevi, dintre cei care au parcurs deja acomodarea lingvistică.
Prof. dr. Luciana Antici, inspector şcolar general, ISJ Iaşi: Anul acesta vom avea o colaborare într-un parteneriat foarte consistent cu ONU pentru proiecte de sprijin pentru Ucraina.
Cadrele didactice spun că acești tineri ajung să se acomodeze rapid în mediile în care studiază deoarece interacțiunea cu ceilalți elevi ajută procesul de adaptare și de învățare a limbii române