România a plătit trei miliarde de euro, în ultimii trei ani, pentru că nu a reciclat suficiente deșeuri de plastic

12 septembrie 2024, 15:04 (actualizat 12 septembrie 2024, 17:44)

România continuă să platească sume uriaşe pentru că nu reciclează suficient deșeurile din plastic. Peste 220 de milioane de euro doar în ultimul an și se apropie de un miliard, dacă socotim ultimii 3 ani. Ministrul Mediului susține că aceasta este nota de plată pentru procentul de doar 13% din deșeurile de plastic pe care le reciclăm.

Potrivit Ministerului de Finanțe, în primele șapte luni ale acestui an, România a virat la bugetul Uniunii Europene nu mai puțin de 226 de milioane de euro, reprezentând „valoarea contribuției naționale privind resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate”.

Constantin Damov, reciclator: În final, dacă este să vedem cât ne revine pe cap de locuitor, vorbim de 12,5 euro sau de vreo 62-65 de lei de persoană, bani pe care noi îi plătim de la bugetul de stat.

În ultimii ani, România a plătit 750 de milioane de euro. Ministrul Mediului admite că aceasta este amenda pentru ineficiența reciclării deșeurilor din plastic, însă spune că a luat măsuri.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Reușim să colectăm selectiv și să separăm doar 13% din deșeurile pe care le generăm în România. Și atunci când ești atât de ineficient la acest capitol, bineînțeles că ești bun de plată. Tocmai din acest motiv, la Ministerul Mediului, încă din prima zi a mandatului meu, am decis să nu amân nicio măsură pentru a îmbunătăți situația pe care România o are. Tocmai din acest motiv am lansat Sistemul Garanție Returnare.

Un sistem, care deși funcționează cu motoarele turate, nu acoperă decât o parte mică din cantitatea de deșeuri din plastic pe care avem obligația să o reciclăm.

Matei Dumitru, redactor-șef adjunct, ecologic.rec.ro: Sistemul de Garanție-Returnare (SGR-ul) care funcționează foarte bine, chiar dacă ajunge la 100% să colecteze tot ce au pus pe piață, nu acoperă decât foarte puțin din totalul ambalajelor de plastic, 20%.

Pentru a avea un procent cât mai mare de reciclare, ar fi nevoie de o implicare mai responsabilă a primăriilor, dar și a firmelor de salubritate care de multe ori amestecă deșeurile colectate separat, spun specialiștii.

Raul Pop, specialist în reciclarea deșeurilor: Faptul că noi plătim sute de milioane de euro pe an pentru ambalajele de plastic care nu ajung la reciclare arată în primul rând că ceva nu funcționează în partea de colectare separată și reciclare mai departe și mai arată ceva important. Toate aceste deșeuri care nu ajung la reciclare fie sunt pe groapa de gunoi și generează alte probleme de care știm bine, fie ajung pe câmp.

Potrivit reprezentanților companiilor de reciclare, din plasticul rămas nereciclat, aproximativ 10% ajunge în stațiile de sortare ale primăriilor, 10% – combustibil pentru fabricile de ciment, iar restul, la gropile de gunoi.

Iar reprezentanții Asociației Municipiilor din România susțin că administrațiile locale nu au nicio vină pentru eșecul reciclării.

Constantin Toma,  primar Buzău, Asociaţiile Municipiilor din România: Acei bani nu ar trebui să fie plătiți de statul român, de Guvernul României, ci de cei care introduc pe piață acele plastice.

În prezent România mai plătește către UE 7 milioane de euro, amendă pentru că nu a închis toate depozitele de deșeuri neconforme.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite