România a ajuns al doilea cel mai mare exportator de grâu din UE. Procesatorii se tem că nu vor putea asigura stocuri pentru consumul intern
În timp ce fermierii şi comercianţii profită de preţurile mari la nivel internaţional, care au crescut după izbucnirea războiului din Ucraina, procesatorii sunt îngrijoraţi că nu vor avea suficiente stocuri că să asigure consumul intern.
Portul Constanța este cea mai mare poartă de export pentru granele românești. Recent a fost înregistrat un preț de 385 de euro pentru o tonă de grâu pentru morărit. Iar cotația este cea mai mare dintre cele înregistrate în porturile din Uniunea Europeană.
Prețul grâului vândut la export prin portul Constanța e aproape dublu față. Din acest motiv, comercianții și fermierii sunt tentanti să vândă cantități cât mai mari de cereale în afară țării. Cererea e mare, în contextul în care exporturile Ucrainei se desfășoară cu dificultate din cauza războiului.
”Ești tentat să vinzi în funcție de ce bani ai nevoie pentru lucrările de anul următor. Și atunci vinzi în condițiile astea, în condițiile impuse. Nu sunt spații de depozitare (…) și atunci grâul s-a tranzacționat. (…) Deja e la traderii de cereale. (…) Nu mai e la fermier grâul, în mare part”, explică Mircea Chipăilă, vicepreşedinte Asociaţia Producătorilor Agricoli din Dobrogea.
Vara această, România este în topul exportatorilor de cereale din Uniunea Europeană, arată cele mai recente date statistici oficiale.
De la 1 iulie, România a exportat peste 850.000 de tone de grâu și peste 350.000 de tone de orz. Țară noastră este al dolea cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, după Franța. Cu toate acestea România este și al doilea cel mai mare importator de grâu din Uniunea Europeană, după Spania.
Comercianții pun importurile mari pe seama situației excepționale cauzate de război.
”Nu e altceva decât o consecință a fluxului ucrainean de marfă care se oprește în România. (…) O parte a plecat pe cale maritimă, o parte a rămas. În afară de diferența de preț, mai contribuie și costul logistic, care s-a dublat de la începutul conflictului din Ucraina și care se descarcă practic tot din buzunarul fermierului român”, ne-a spus Cezar Gheorghe, specialist în comerţul cu cereale, Clubul Fermierilor Români.
Procesatorii sunt îngrijorați că nu vor avea suficiente stocuri de materii prime din cauza exporturilor mari, dar și a scumpirii cerealelor.
”Există riscul de a cumpăra marfă foarte scumpă, cu implicaţii directe asupra preţurilor de cost pentru produsele de panificaţie, patiserie. (…) Dar există şi riscurile (…) dacă nu se intervine rapid, să apară vreo perioadă în care să existe (…) sincope în aprovizionarea cu produse de primă necesitate” declară Viorel Marin, preşedinte, Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie.
Ministrul Agriculturii da asigurări că vom avea suficiente cereale pentru consumul intern, dar şi pentru comenzile pentru export.
”În niciun caz nu va merge grâul la export. Va merge cel care depășește nevoile țării. În niciun caz altul. Păi nu pot să las România fără grâu și să mă duc să caut la alții grâu. Sub nicio formă”, precizează Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În schimb, procesatorii cer ajutorul Guvernului că să poată face stocuri suficiente de materii prime pentru a asigura consumul intern.