Rezolvarea subiectelor la Evaluarea Naţională 2025, proba de Matematică. Cât de grele au fost exercițiile

25 iunie 2025, 07:14 (actualizat 25 iunie 2025, 19:24)

Elevii de clasa a VIII-a au susținut, miercuri, proba scrisă la Matematică din cadrul Evaluării Naționale. Subiectele primite de candidați au fost, potrivit opiniilor exprimate de unii profesori și elevi, de dificultate medie, accesibile celor care s-au pregătit constant pe parcursul anului.

152.335 de absolvenți de gimnaziu din cei 159.229 înscriși au fost prezenți la proba la Matematică. Au absentat 6.888 de elevi, iar șase au fost eliminați din concurs, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării.

Subiectele de la proba scrisă la Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2025 au apărut în spațiul public imediat după ce au fost distribuite in sălile de examen, cu mult înainte de ora programată de Ministerul Educației pentru publicarea oficială.

Varianta 7, aplicată la examen, a inclus exerciții de dificultate medie și ridicată, cuprinzând toate cele trei tipuri de subiecte clasice: alegere multiplă, itemi cu rezolvare completă și aplicații geometrice și algebrice.

Profesorul Alin Mihai Munteanu a rezolvat subiectele pentru TVR:

Luni a avut loc proba la Limba şi literatura română.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor participa vineri la proba la Limba şi literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afişate (online şi în şcoli/centre de examen) în data de 3 iulie, până la ora 12:00. Ulterior, în intervalul orar 14:00 – 18:00, pot fi vizualizate lucrările scrise şi pot fi depuse contestaţiile. Acest proces continuă şi în zilele de 4 şi 5 iulie.

Candidaţii pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Naţională. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Depunerea contestaţiilor nu este condiţionată de vizualizarea lucrărilor. În aceeaşi măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul să depună contestaţie.

Elevii care depun/transmit contestaţii completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi afişate joi, 10 iulie.

Comunicarea rezultatelor se realizează anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale au fost distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a pus la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind desfăşurarea Evaluării Naţionale.

Numărul va fi disponibil în zilele în care au loc probele scrise, între orele 8:00 – 16:30 (luni şi miercuri), respectiv 8:00 – 14:00 (vineri).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite