Rezervația Pețea din Bihor ar putea fi declasificată. Lacul cu nuferi termali a secat, trei specii au dispărut

17 aprilie 2024, 21:37

Secarea lacului cu apă termală din stațiunea Băile 1 Mai a dus la dispariţia unui habitat unic în Europa. Iar Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate ia în calcul declasificarea Rezervaţiei Pețea, care adăpostea trei specii locale: nufărul termal, roşioara lui Racoviţă şi melcul termal. Ajunsă în paragină, după secarea lacului și dispariția speciilor protejate, rezervația nu mai este de interes pentru turişti.

Lacul cu nuferi termali era simbolul turismului balnear din Bihor.

Încercarea de reproducere în captivitate a speciilor aflate în pericol a reuşit doar în cazul roşioarei lui Racoviţă. Exemplare din peştele termal sunt adăpostite în vivariul muzeului din Oradea.

Adrian Gagiu, şef secţie Ştiinţele Naturii, Muzeul Ţării Crişurilor: Cu melcul termal nu s-a reușit. Deci o specie dispărută și se găsea doar aici și cu nufărul termal nu se știe dacă mai poate fi resuscitat.

După ani de aşteptări, a devenit evident că ecosistemul termal nu îşi va mai reveni.

Comunitatea locală, pentru care turismul este o sursă importantă de trai, suferă din cauza acestei pierderi.

Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin: Majoritatea specialiștilor pun scăderea nivelului apei termale pe exploatarea apei geotermale în Oradea. S-au golit pungile din comuna noastră.

Deşi nu mai există, rezervaţia termală figurează încă în documentele oficiale.

Horia Cartiş, şeful Serviciul Teritorial Bihor al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate: Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate analizează problema acestei rezervaţii şi, la modul cel mai serios, trebuie să ia în considerare toate aspectele acesteia, inclusiv dacă nu poate fi rezolvată problema alimentării în mod natural a acestei rezevaţii, să se ajungă la declasificarea acesteia.

Nici pârâul Pețea, alimentat de izvoarele termale din Băile 1 Mai, care străbate o parte a oraşului Oradea, nu e ferit de intervenţia omului. La distanţă de două săptămâni, pe cursul de apă au fost două poluări masive, care au provocat moartea peștilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite